Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen. (Lukas 12:37)

Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen. (Lukas 12:37)


Onderweg naar Emmaüs spraken twee mannen over de verdrietige dagen die achterlagen. Hun meester was van hen weggenomen. Ze waren alleen achtergebleven en wisten niet wanneer en óf ze hun Heere terug zouden zien.

Terwijl ze daar over spraken, kwam er een man naast hen lopen. En deze Man deed hun hart branden, ze werden vervuld van liefde toen ze hoorden over Hem en door de hele Bijbel heen begonnen te zien wat er over de Christus geschreven stond.

Het was heerlijk om met deze Man te spreken en daarom nodigden ze hem uit voor de maaltijd. En toen ze aan tafel gingen, nam Hij het brood, Hij zegende het, brak het en gaf het aan hen.
Toen zagen ze het, het was de Heere Jezus. Hun lijdende Heere had de dood overwonnen. Hij leefde, en Hij diende hen!

Hoewel zij Hem niet verwachtten, waren ze er klaar voor om Hem te zien. Hun hart was vol van hun Heere, ze spraken over Hem en ze waren blij om Hem te zien.

Straks zullen wij Hem zien, zal jou hart dan brandend zijn, zie je daar naar uit? Hij komt terug, ben jij daar klaar voor?

Eerder had Christus uitgelegd hoe ze daarop voor moesten bereiden.

Lukas 12:32-48

Wees niet bevreesd, kleine kudde, want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven. 33 Verkoop uw bezittingen en geef de opbrengst weg als liefdegave. Maak voor uzelf beurzen die niet verslijten, een schat die niet opraakt, in de hemelen, waar de dief niet bij komt en die door de mot niet aangetast wordt. 34 Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn. 35  Laten uw lendenen omgord zijn en de lampen brandend. 36 En u, wees gelijk aan mensen die op hun heer wachten, wanneer hij terugkomt van de bruiloft, om hem, als hij komt en klopt, meteen open te doen. 37 Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen. 38 En als hij komt in de tweede nachtwake of als hij komt in de derde nachtwake en hen zo aantreft, zalig zijn die slaven. 39  Maar weet dit, dat als de heer des huizes geweten had op welk moment de dief komen zou, hij gewaakt zou hebben, en niet in zijn huis zou hebben laten inbreken. 40 U dan, wees ook bereid, want op een uur waarop u het niet zou denken, zal de Zoon des mensen komen. 41 En Petrus zei tegen Hem: Heere, spreekt U deze gelijkenis tot ons, of ook tot allen? 42 En de Heere zei:  Wie is dan de trouwe en verstandige rentmeester, die de heer over zijn huisbedienden zal aanstellen om aan hen op de juiste tijd het voedsel te geven dat hun toekomt? 43 Zalig de slaaf die door zijn heer bij zijn komst zo handelend aangetroffen zal worden. 44 Werkelijk, Ik zeg u dat hij hem over al zijn bezittingen zal aanstellen. 45 Als die slaaf echter in zijn hart zou zeggen: Mijn heer blijft nog lang weg, en zou beginnen de knechten en de dienstmeisjes te slaan, te eten en te drinken en dronken te worden, 46 dan zal de heer van deze slaaf komen op een dag waarop hij hem niet verwacht, en op een uur dat hij niet weet; en hij zal hem in stukken houwen en hem in het lot doen delen van hen die ontrouw zijn. 47  En die slaaf die de wil van zijn heer gekend heeft en geen voorbereidingen getroffen heeft en ook niet naar zijn wil gehandeld heeft, zal met veel slagen geslagen worden. 48 Wie echter zijn wil niet gekend heeft en dingen gedaan heeft die slagen verdienen, zal met weinig slagen geslagen worden. En van ieder aan wie veel gegeven is, zal veel teruggevraagd worden en van hem aan wie men veel toevertrouwd heeft, zal men des te meer eisen.

  1. Christus komt terug
  2. Ben je er klaar voor?
  3. Een heerlijk vooruitzicht

1. Christus komt terug

Vers 37: Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen.

Op een dag zullen ook wij Christus zien. Hij heeft het beloofd:

Johannes 14:1-3
Laat uw hart niet in beroering raken; u gelooft in God, geloof ook in Mij. 2 In het huis van Mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken. 3 En als Ik heengegaan ben en plaats voor u gereedgemaakt heb, kom Ik terug en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.

De Heere Jezus verlangt er naar om bij ons te zijn. Hij verlangt nog meer dan wij.

Ook de engelen hadden het bij de hemelvaart beloofd:

Handelingen 1:11
En toen zij, terwijl Hij van hen wegging, hun ogen naar de hemel gericht hielden, zie, twee mannen stonden bij hen in witte kleding, 11 die ook zeiden: Galilese mannen, waarom staat u omhoog te kijken naar de hemel? Deze Jezus, Die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze terugkomen als u Hem naar de hemel hebt zien gaan.

Hij zal terugkomen!

Markus 13:24-27
De zon zal verduisterd worden en de maan zal zijn schijnsel niet geven. 25 En de sterren van de hemel zullen daaruit vallen en de krachten in de hemelen zullen heftig bewogen worden. 26 En dan zullen ze de Zoon des mensen zien komen in de wolken, met grote kracht en heerlijkheid. 27 En dan zal Hij Zijn engelen uitzenden en Zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier windstreken, van het uiterste van de aarde tot het uiterste van de hemel.

Zie je er naar uit? Het zal ook de dag van oordeel zijn. Hij komt, Hij komt, om de aarde te richten. Op die dag zal voor de hele wereld duidelijk worden wie je bent geweest, hoe je hebt gewacht. Want wachten laat zien wat er echt in je hart leeft.

Daarom wacht God, zodat we ons bekeren, zodat we klaar zijn om Hem te ontmoeten.

2 Petrus 3:7-10
Maar de hemelen die er nu zijn, en de aarde, zijn door hetzelfde Woord als een schat weggelegd en worden voor het vuur bewaard tot de dag van het oordeel en van het verderf van de goddeloze mensen. 8 Maar laat vooral dit u niet ontgaan, geliefden, dat één dag bij de Heere is als duizend jaar en duizend jaar als één dag. 9 De Heere vertraagt de belofte niet (zoals sommigen dat als traagheid beschouwen), maar Hij heeft geduld met ons en wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen. 10 Maar de dag van de Heere zal komen als een dief in de nacht. Dan zullen de hemelen met gedruis voorbijgaan en de elementen brandend vergaan, en de aarde en de werken daarop zullen verbranden.

Hij zal komen en de opstanding van Christus is het bewijs dat Hij door God aangesteld is om de aarde te oordelen.

Handelingen 17:30-31
God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden van de onwetendheid, nu overal aan alle mensen dat zij zich moeten bekeren, 31 en wel omdat Hij een dag vastgesteld heeft, waarop Hij de wereld rechtvaardig zal oordelen door een Man Die Hij daartoe aangesteld heeft. Daarvan heeft Hij aan allen het bewijs geleverd door Hem uit de doden te doen opstaan.

De oordeelsdag zal aanbreken. Maar hoelang zal Hij nog wachten? Ben jij er klaar voor als Hij vandaag komt?
Denk er over na, zou het je overvallen? Zou je eerst nog iets af willen maken?

2. Ben je er klaar voor?

Vers 37: Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen.

Dit is een zaligspreking van de Heere Jezus zelf. Wakend wachten is zaligmakend. Om klaar te zijn voor Zijn komst moet je wakker zijn. Ben jij wakker?

Zoveel Christenen slapen, zoals de dwaze maagden. Ze zijn niet klaar voor de komst van Christus, ze verwachten Hem niet. Ze zijn vol van de dingen van deze wereld, we geven ons over aan de zonde, en denken dat het nog wel even zal duren.

Of we wachten met armen over elkaar. Naar binnen gekeerd. Verstoppen we ons voor de wereld en wachten we op het einde ergens afgezonderd? Nee, stralend, getuigend, dienend! Paulus ging terstond om overal te preken in de synagogen.

Misschien hebben we berekend wat er allemaal nog moet gebeuren voor Zijn komst en denken dat Hij daarom vandaag niet terug kan komen. Maar Christus roept je op:

Vers 40: U dan, wees ook bereid, want op een uur waarop u het niet zou denken, zal de Zoon des mensen komen.

Vandaag moet je klaar zijn. We kunnen druk bezig zijn met het bestuderen van de wereld om te zien of Christus al kan komen. Maar dat is in eerste instantie niet de vraag. Hoe het er in de wereld ook uit ziet, op het moment dat je het niet zult denken, zal de Zoon des mensen komen.

Het is de vraag of jij daar klaar voor bent.

De Heere Jezus laat zien hoe je er klaar voor kunt zijn.

Vers 35: Laten uw lendenen omgord zijn en de lampen brandend.

Tijdens de paasmaaltijd moesten de Israëlieten hun middel omgord hebben. Het liet zien dat ze klaar waren om te vertrekken.

Exodus 12:11
En zo moet u het eten: uw middel omgord, uw schoenen aan uw voeten en uw staf in uw hand. U moet het met haast eten, het is Pascha voor de HEERE.

Maar dit betekent niet alleen bereidheid doordat hun lange gewaden niet meer in de weg zaten. Maar vooral ook dat ze überhaupt gekleed waren.

Openbaring 16:15
Zie, Ik kom als een dief. Zalig hij die waakzaam is en op zijn kleren acht geeft, zodat hij niet naakt zal rondlopen en men zijn schaamte niet zal zien.

Ben jij klaar? Of zul je je moeten schamen als je komt? Zul je overrompeld worden en snel iets weg moeten klikken omdat je je betrapt voelt?

Wat draag je? Ben je bekleed met Christus’ gerechtigheid en maak je je klaar als een bruid voor haar Bruidegom?

Kolossenzen 3:12
Bekleed u dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden, met innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld.

Dit wil Christus je geven, zo maak je jezelf gereed voor die grote dag waarop je je Heere zal ontmoeten, je Bruidegom.

Openbaring 19:7-8
Laten wij blij zijn en ons verheugen en Hem de heerlijkheid geven, want de bruiloft van het Lam is gekomen en Zijn vrouw heeft zich gereedgemaakt. 8 En het is haar gegeven zich met smetteloos en blinkend fijn linnen te kleden, want dit fijne linnen zijn de gerechtigheden van de heiligen.

Zijn je lendenen omgord? Heb je überhaupt iets om je middel? Zalig de slaven die de Heere bekleed zal aantreffen!

Vers 35: Laten uw lendenen omgord zijn en de lampen brandend.

De liefde brandde in de harten van de Emmaüsgangers. Brand jouw hart van liefde voor de Heere, is het licht in je hart?

1 Johannes 1:7
Als wij zeggen dat wij gemeenschap met Hem hebben en wij toch in de duisternis wandelen, liegen wij en doen de waarheid niet. 7 Maar als wij in het licht wandelen, zoals Hij in het licht is, hebben wij gemeenschap met elkaar, en het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde.

Leef je verstopt in het donker? Kom in het licht. Belijd je zonden, in het licht is vergeving.

In het donker val je zo makkelijk in slaap. Wees klaar, trek Zijn kleren aan en laat Zijn licht schijnen. Want op dit moment kan de hemel open gaan en Christus komen met al zijn engelen. Zalig de slaven die de Heere stralend zal aantreffen. Met brandende lampen, met brandende liefde in hun hart.

De Heilige Geest wil het je geven, olie voor je lampen. Kom, koop, zonder prijs. De Vader wil je die geven als je het Hem vraagt (Lukas 11:13)

Als je denkt dat de Heere Jezus lang wegblijft, en je verlangt niet naar Zijn komst, je wilt voor jezelf leven, wat een gruwelijke dag zal het dan zijn als je opeens overvallen wordt door Zijn komst.

Vers 45: Als die slaaf echter in zijn hart zou zeggen: Mijn heer blijft nog lang weg, en zou beginnen de knechten en de dienstmeisjes te slaan, te eten en te drinken en dronken te worden, 46 dan zal de heer van deze slaaf komen op een dag waarop hij hem niet verwacht, en op een uur dat hij niet weet; en hij zal hem in stukken houwen en hem in het lot doen delen van hen die ontrouw zijn.

Gisteren werd er een artikel doorgestuurd van een psycholoog die gesprekken had gehad met slachtoffers van misbruik binnen de Reformatorische gezindte.

Kom in het licht, leef in het licht, misschien kunnen we het verborgen houden voor de mensen, maar nooit voor Jezus en Hij kan op dit moment verschijnen. Je wilt niet eindigen met hen die ontrouw zijn.

Hetzelfde gedeelte in Mattheüs zegt het zo:

Vers 48: Maar als die slechte slaaf in zijn hart zou zeggen: Mijn heer blijft nog lang weg, 49 en zou beginnen zijn medeslaven te slaan en te eten en te drinken met de dronkaards, 50 dan zal de heer van deze slaaf komen op een dag waarop hij hem niet verwacht en op een uur dat hij niet weet; 51 en hij zal hem in stukken houwen en hem doen delen in het lot van de huichelaars; daar zal gejammer zijn en tandengeknars.

Je weet niet hoelang Christus nog wegblijft. Of Hij nu in de eerste, de tweede of de derde nachtwake komt, wees bereid. Verwacht Hem dienend, niet slapend, slaand of dronken. Je kunt je mooi voordoen met preken of gebeden, maar als je het Evangelie brengt, geestelijk wilt dienen, kan dat alleen als je ook fysiek wilt dienen.

Mattheüs 7:22: Velen zullen op die dag tegen Mij zeggen: Heere, Heere, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam demonen uitgedreven, en in Uw Naam veel krachten gedaan? 23 Dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt!

Spurgeon zei: Kom je met het Evangeliebrood, geef dan eerst het dagelijks brood anders zul je niet geloofd worden.

Waak dienend, we wachten dienend, als een trouwe en verstandige rentmeester:

Vers 42: En de Heere zei: Wie is dan de trouwe en verstandige rentmeester, die de heer over zijn huisbedienden zal aanstellen om aan hen op de juiste tijd het voedsel te geven dat hun toekomt? 43 Zalig de slaaf die door zijn heer bij zijn komst zo handelend aangetroffen zal worden. 44 Werkelijk, Ik zeg u dat hij hem over al zijn bezittingen zal aanstellen.

Waarom zijn zulke slaven zalig?

3. Een heerlijk vooruitzicht

Vers 37: Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen.

Dit is je zaligheid. Dit is het vooruitzicht. De Koning der koningen op Zijn knieën. O kijk naar Hem. Kijk naar die rechtvaardige Rechter.

2 Thessalonicenzen 1:7-9
Als Hij verschijnt, bij Zijn openbaring vanuit de hemel, met de engelen van Zijn kracht, zal Hij met vlammend vuur wraak oefenen over hen die God niet kennen, en over hen die het Evangelie van onze Heere Jezus Christus niet gehoorzaam zijn. 9 Zij zullen als straf het eeuwig verderf ondergaan, weg van het aangezicht van de Heere en van de heerlijkheid van Zijn macht.

Maar in Zijn wraak en machtige heerlijkheid, zal Hij van zijn paard komen, Zijn zwaard wegleggen, Zijn mantel afdoen en zich omgorden. Hij zal voor de ogen van je tegenstanders een tafel gereedmaken en je dienen.

Openbaring 3:20
Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik bij hem binnenkomen en de maaltijd met hem gebruiken, en hij met Mij. 21 Wie overwint, zal Ik geven met Mij te zitten op Mijn troon, zoals ook Ik overwonnen heb, en Mij met Mijn Vader op Zijn troon gezet heb.

O Hij verlangt ernaar om bij je te zijn en je te dienen. Zou je dan in slaap vallen met zo’n heerlijke toekomst? Denk daaraan.

Bedenk hoe Hij zichzelf zal geven als het levende Brood waar je eeuwig van mag genieten.

Hij zal je bedienen: Je tranen afwissen, je een nieuw lichaam geven wat niet kan zondigen, een nieuwe aarde waar je met Hem mag regeren, Hij zal je levend water geven, vreugdewijn die in overvloed van de bergen druipt,

Nooit meer tranen, nooit meer pijn, want wij zullen met Hem leven in zijn nabijheid, voor altijd.

Hij dient je met licht, Hij is de lamp op de nieuwe aarde, Hij is de levensboom waar je eeuwig van mag eten, Hij zal je eren. Echt!

Johannes 12:26
Als iemand Mij dient, laat hij Mij volgen, en waar Ik ben, daar zal ook Mijn dienaar zijn. En als iemand Mij dient, zal de Vader hem eren.

Denk niet dat Hij nog lang wegblijft, om nog even van dit leven te genieten zodat die dag je straks overvalt. Leef voor deze heerlijke eeuwigheid! Dien om straks gediend te worden door de Koning zelf.

We raken zo makkelijk gewend aan dit leven. Maar er wacht heerlijkheid! Bedenk dat. Soms lijken honden dit beter te begrijpen. De hele dag zitten ze bij de deur en bij het minste geluidje springen ze op om hun baasje te begroeten.

Wacht zo op Jezus.

Misschien kun je je het niet voorstellen. We lijken soms op een zieke die zo gewend is aan het zieke leven en de zorg dat ze genezing niet verlangt.

Laat Gods Woord je wakker schudden. Hij komt. Waak, wees ook jij bereid voor Zijn heerlijkheid. Verlang naar Zijn komst. Heb net als Paulus Zijn verschijning lief:

2 Timotheüs 4:7-8
Ik heb de goede strijd gestreden. Ik heb de loop tot een einde gebracht. Ik heb het geloof behouden. 8 Verder is voor mij weggelegd de krans van de rechtvaardigheid die de Heere, de rechtvaardige Rechter, mij op die dag geven zal. En niet alleen mij, maar ook allen die Zijn verschijning hebben liefgehad.

Op school werd ik wel eens betrapt als ik tijdens de les een spelletje aan het doen was. Ik was niet klaar voor de komst van de meester, ik was niet waakzaam. Ik deed liever mijn spelletje dan wat de meester zei, ik hield niet van de meester.

Maar pas ging Sarah boodschappen doen, en steeds keek ik uit het raam of ze er al aankwam. Ik zag er naar uit dat ze terug was en toen ze kwam sprong ik op om haar te helpen met de boodschappen. Dit komt omdat ik van haar houd, ik zie naar haar uit. Ik heb haar verschijning lief.

Zie je zo uit naar de komst van de Heere Jezus? Misschien is het niet makkelijk om je man, vrouw, kinderen, vrienden, vijanden om je heen te dienen. Maar onthoud: “Wie een van zulke kinderen ontvangt in Mijn Naam, die ontvangt Mij; en wie Mij ontvangt, die ontvangt niet Mij, maar Hem Die Mij gezonden heeft.” (Markus 9:37)

En misschien lukt het vaak niet om zo te dienen, maar verlang je het wel.

Christus waakte en Hij waakt nog. Elk moment staat Hij klaar om je te dienen. Hij kan je alle kracht en liefde geven om te dienen. Opstandingskracht. Door wat Hij gedaan heeft aan het kruis, door wat Hij gedaan heeft in de opstanding. Hij heeft een nieuw leven voor je bereid. Door Hem kun je je lendenen omgorden en je man liefhebben, door Hem kan je hart branden en je jezelf geven voor je vijanden. Hij heeft het voor je voorgedaan, doe Hem na. Het is hun gegeven om zich te bekleden stond er in Openbaring. Hij geeft het je. Zijn gerechtigheid. De klederen van het heil.

1 Petrus 1:13
Omgord daarom de lendenen van uw verstand, wees nuchter en hoop volkomen op de genade die u gebracht wordt in de openbaring van Jezus Christus.

Ja, Hij brengt ook genade mee! Hij zal je dienen, met genade en kronen met Zijn gerechtigheid. Verwacht Hem, wakend, dienend, dan zal Hij je dienen.

Hij belooft het zoals Hij ook in Lukas 12:32 had beloofd:

Lukas 22:29
Ik beschik u het Koninkrijk, zoals Mijn Vader dat aan Mij beschikt heeft, 30 opdat u eet en drinkt aan Mijn tafel in Mijn Koninkrijk en op tronen zit en de twaalf stammen van Israël oordeelt.

Wat een vooruitzicht!

Kind’ren des konings, waarom zoudt gij slapen?
Hoe kunt gij sluim’ren, de hemel zo na?
Staat op uw wacht en trekt aan uwe rusting;
haast u, want Jezus, uw Meester, komt dra.

Onderweg naar Emmaüs spraken twee mannen over de verdrietige dagen die achterlagen. Hun meester was van hen weggenomen. Ze waren alleen achtergebleven en wisten niet wanneer en óf ze hun Heere terug zouden zien.

Terwijl ze daar over spraken, kwam er een man naast hen lopen. En deze Man deed hun hart branden, ze werden vervuld van liefde toen ze hoorden over Hem en door de hele Bijbel heen begonnen te zien wat er over de Christus geschreven stond.

Het was heerlijk om met deze Man te spreken en daarom nodigden ze hem uit voor de maaltijd. En toen ze aan tafel gingen, nam Hij het brood, Hij zegende het, brak het en gaf het aan hen.
Toen zagen ze het, het was de Heere Jezus. Hun lijdende Heere had de dood overwonnen. Hij leefde, en Hij diende hen!

Hoewel zij Hem niet verwachtten, waren ze er klaar voor om Hem te zien. Hun hart was vol van hun Heere, ze spraken over Hem en ze waren blij om Hem te zien.

Straks zullen wij Hem zien, zal jou hart dan brandend zijn, zie je daar naar uit? Hij komt terug, ben jij daar klaar voor?

Eerder had Christus uitgelegd hoe ze daarop voor moesten bereiden.

Lukas 12:32-48

Wees niet bevreesd, kleine kudde, want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven. 33 Verkoop uw bezittingen en geef de opbrengst weg als liefdegave. Maak voor uzelf beurzen die niet verslijten, een schat die niet opraakt, in de hemelen, waar de dief niet bij komt en die door de mot niet aangetast wordt. 34 Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn. 35  Laten uw lendenen omgord zijn en de lampen brandend. 36 En u, wees gelijk aan mensen die op hun heer wachten, wanneer hij terugkomt van de bruiloft, om hem, als hij komt en klopt, meteen open te doen. 37 Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen. 38 En als hij komt in de tweede nachtwake of als hij komt in de derde nachtwake en hen zo aantreft, zalig zijn die slaven. 39  Maar weet dit, dat als de heer des huizes geweten had op welk moment de dief komen zou, hij gewaakt zou hebben, en niet in zijn huis zou hebben laten inbreken. 40 U dan, wees ook bereid, want op een uur waarop u het niet zou denken, zal de Zoon des mensen komen. 41 En Petrus zei tegen Hem: Heere, spreekt U deze gelijkenis tot ons, of ook tot allen? 42 En de Heere zei:  Wie is dan de trouwe en verstandige rentmeester, die de heer over zijn huisbedienden zal aanstellen om aan hen op de juiste tijd het voedsel te geven dat hun toekomt? 43 Zalig de slaaf die door zijn heer bij zijn komst zo handelend aangetroffen zal worden. 44 Werkelijk, Ik zeg u dat hij hem over al zijn bezittingen zal aanstellen. 45 Als die slaaf echter in zijn hart zou zeggen: Mijn heer blijft nog lang weg, en zou beginnen de knechten en de dienstmeisjes te slaan, te eten en te drinken en dronken te worden, 46 dan zal de heer van deze slaaf komen op een dag waarop hij hem niet verwacht, en op een uur dat hij niet weet; en hij zal hem in stukken houwen en hem in het lot doen delen van hen die ontrouw zijn. 47  En die slaaf die de wil van zijn heer gekend heeft en geen voorbereidingen getroffen heeft en ook niet naar zijn wil gehandeld heeft, zal met veel slagen geslagen worden. 48 Wie echter zijn wil niet gekend heeft en dingen gedaan heeft die slagen verdienen, zal met weinig slagen geslagen worden. En van ieder aan wie veel gegeven is, zal veel teruggevraagd worden en van hem aan wie men veel toevertrouwd heeft, zal men des te meer eisen.

  1. Christus komt terug
  2. Ben je er klaar voor?
  3. Een heerlijk vooruitzicht

1. Christus komt terug

Vers 37: Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen.

Op een dag zullen ook wij Christus zien. Hij heeft het beloofd:

Johannes 14:1-3
Laat uw hart niet in beroering raken; u gelooft in God, geloof ook in Mij. 2 In het huis van Mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken. 3 En als Ik heengegaan ben en plaats voor u gereedgemaakt heb, kom Ik terug en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.

De Heere Jezus verlangt er naar om bij ons te zijn. Hij verlangt nog meer dan wij.

Ook de engelen hadden het bij de hemelvaart beloofd:

Handelingen 1:11
En toen zij, terwijl Hij van hen wegging, hun ogen naar de hemel gericht hielden, zie, twee mannen stonden bij hen in witte kleding, 11 die ook zeiden: Galilese mannen, waarom staat u omhoog te kijken naar de hemel? Deze Jezus, Die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze terugkomen als u Hem naar de hemel hebt zien gaan.

Hij zal terugkomen!

Markus 13:24-27
De zon zal verduisterd worden en de maan zal zijn schijnsel niet geven. 25 En de sterren van de hemel zullen daaruit vallen en de krachten in de hemelen zullen heftig bewogen worden. 26 En dan zullen ze de Zoon des mensen zien komen in de wolken, met grote kracht en heerlijkheid. 27 En dan zal Hij Zijn engelen uitzenden en Zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier windstreken, van het uiterste van de aarde tot het uiterste van de hemel.

Zie je er naar uit? Het zal ook de dag van oordeel zijn. Hij komt, Hij komt, om de aarde te richten. Op die dag zal voor de hele wereld duidelijk worden wie je bent geweest, hoe je hebt gewacht. Want wachten laat zien wat er echt in je hart leeft.

Daarom wacht God, zodat we ons bekeren, zodat we klaar zijn om Hem te ontmoeten.

2 Petrus 3:7-10
Maar de hemelen die er nu zijn, en de aarde, zijn door hetzelfde Woord als een schat weggelegd en worden voor het vuur bewaard tot de dag van het oordeel en van het verderf van de goddeloze mensen. 8 Maar laat vooral dit u niet ontgaan, geliefden, dat één dag bij de Heere is als duizend jaar en duizend jaar als één dag. 9 De Heere vertraagt de belofte niet (zoals sommigen dat als traagheid beschouwen), maar Hij heeft geduld met ons en wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen. 10 Maar de dag van de Heere zal komen als een dief in de nacht. Dan zullen de hemelen met gedruis voorbijgaan en de elementen brandend vergaan, en de aarde en de werken daarop zullen verbranden.

Hij zal komen en de opstanding van Christus is het bewijs dat Hij door God aangesteld is om de aarde te oordelen.

Handelingen 17:30-31
God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden van de onwetendheid, nu overal aan alle mensen dat zij zich moeten bekeren, 31 en wel omdat Hij een dag vastgesteld heeft, waarop Hij de wereld rechtvaardig zal oordelen door een Man Die Hij daartoe aangesteld heeft. Daarvan heeft Hij aan allen het bewijs geleverd door Hem uit de doden te doen opstaan.

De oordeelsdag zal aanbreken. Maar hoelang zal Hij nog wachten? Ben jij er klaar voor als Hij vandaag komt?
Denk er over na, zou het je overvallen? Zou je eerst nog iets af willen maken?

2. Ben je er klaar voor?

Vers 37: Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen.

Dit is een zaligspreking van de Heere Jezus zelf. Wakend wachten is zaligmakend. Om klaar te zijn voor Zijn komst moet je wakker zijn. Ben jij wakker?

Zoveel Christenen slapen, zoals de dwaze maagden. Ze zijn niet klaar voor de komst van Christus, ze verwachten Hem niet. Ze zijn vol van de dingen van deze wereld, we geven ons over aan de zonde, en denken dat het nog wel even zal duren.

Of we wachten met armen over elkaar. Naar binnen gekeerd. Verstoppen we ons voor de wereld en wachten we op het einde ergens afgezonderd? Nee, stralend, getuigend, dienend! Paulus ging terstond om overal te preken in de synagogen.

Misschien hebben we berekend wat er allemaal nog moet gebeuren voor Zijn komst en denken dat Hij daarom vandaag niet terug kan komen. Maar Christus roept je op:

Vers 40: U dan, wees ook bereid, want op een uur waarop u het niet zou denken, zal de Zoon des mensen komen.

Vandaag moet je klaar zijn. We kunnen druk bezig zijn met het bestuderen van de wereld om te zien of Christus al kan komen. Maar dat is in eerste instantie niet de vraag. Hoe het er in de wereld ook uit ziet, op het moment dat je het niet zult denken, zal de Zoon des mensen komen.

Het is de vraag of jij daar klaar voor bent.

De Heere Jezus laat zien hoe je er klaar voor kunt zijn.

Vers 35: Laten uw lendenen omgord zijn en de lampen brandend.

Tijdens de paasmaaltijd moesten de Israëlieten hun middel omgord hebben. Het liet zien dat ze klaar waren om te vertrekken.

Exodus 12:11
En zo moet u het eten: uw middel omgord, uw schoenen aan uw voeten en uw staf in uw hand. U moet het met haast eten, het is Pascha voor de HEERE.

Maar dit betekent niet alleen bereidheid doordat hun lange gewaden niet meer in de weg zaten. Maar vooral ook dat ze überhaupt gekleed waren.

Openbaring 16:15
Zie, Ik kom als een dief. Zalig hij die waakzaam is en op zijn kleren acht geeft, zodat hij niet naakt zal rondlopen en men zijn schaamte niet zal zien.

Ben jij klaar? Of zul je je moeten schamen als je komt? Zul je overrompeld worden en snel iets weg moeten klikken omdat je je betrapt voelt?

Wat draag je? Ben je bekleed met Christus’ gerechtigheid en maak je je klaar als een bruid voor haar Bruidegom?

Kolossenzen 3:12
Bekleed u dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden, met innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld.

Dit wil Christus je geven, zo maak je jezelf gereed voor die grote dag waarop je je Heere zal ontmoeten, je Bruidegom.

Openbaring 19:7-8
Laten wij blij zijn en ons verheugen en Hem de heerlijkheid geven, want de bruiloft van het Lam is gekomen en Zijn vrouw heeft zich gereedgemaakt. 8 En het is haar gegeven zich met smetteloos en blinkend fijn linnen te kleden, want dit fijne linnen zijn de gerechtigheden van de heiligen.

Zijn je lendenen omgord? Heb je überhaupt iets om je middel? Zalig de slaven die de Heere bekleed zal aantreffen!

Vers 35: Laten uw lendenen omgord zijn en de lampen brandend.

De liefde brandde in de harten van de Emmaüsgangers. Brand jouw hart van liefde voor de Heere, is het licht in je hart?

1 Johannes 1:7
Als wij zeggen dat wij gemeenschap met Hem hebben en wij toch in de duisternis wandelen, liegen wij en doen de waarheid niet. 7 Maar als wij in het licht wandelen, zoals Hij in het licht is, hebben wij gemeenschap met elkaar, en het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde.

Leef je verstopt in het donker? Kom in het licht. Belijd je zonden, in het licht is vergeving.

In het donker val je zo makkelijk in slaap. Wees klaar, trek Zijn kleren aan en laat Zijn licht schijnen. Want op dit moment kan de hemel open gaan en Christus komen met al zijn engelen. Zalig de slaven die de Heere stralend zal aantreffen. Met brandende lampen, met brandende liefde in hun hart.

De Heilige Geest wil het je geven, olie voor je lampen. Kom, koop, zonder prijs. De Vader wil je die geven als je het Hem vraagt (Lukas 11:13)

Als je denkt dat de Heere Jezus lang wegblijft, en je verlangt niet naar Zijn komst, je wilt voor jezelf leven, wat een gruwelijke dag zal het dan zijn als je opeens overvallen wordt door Zijn komst.

Vers 45: Als die slaaf echter in zijn hart zou zeggen: Mijn heer blijft nog lang weg, en zou beginnen de knechten en de dienstmeisjes te slaan, te eten en te drinken en dronken te worden, 46 dan zal de heer van deze slaaf komen op een dag waarop hij hem niet verwacht, en op een uur dat hij niet weet; en hij zal hem in stukken houwen en hem in het lot doen delen van hen die ontrouw zijn.

Gisteren werd er een artikel doorgestuurd van een psycholoog die gesprekken had gehad met slachtoffers van misbruik binnen de Reformatorische gezindte.

Kom in het licht, leef in het licht, misschien kunnen we het verborgen houden voor de mensen, maar nooit voor Jezus en Hij kan op dit moment verschijnen. Je wilt niet eindigen met hen die ontrouw zijn.

Hetzelfde gedeelte in Mattheüs zegt het zo:

Vers 48: Maar als die slechte slaaf in zijn hart zou zeggen: Mijn heer blijft nog lang weg, 49 en zou beginnen zijn medeslaven te slaan en te eten en te drinken met de dronkaards, 50 dan zal de heer van deze slaaf komen op een dag waarop hij hem niet verwacht en op een uur dat hij niet weet; 51 en hij zal hem in stukken houwen en hem doen delen in het lot van de huichelaars; daar zal gejammer zijn en tandengeknars.

Je weet niet hoelang Christus nog wegblijft. Of Hij nu in de eerste, de tweede of de derde nachtwake komt, wees bereid. Verwacht Hem dienend, niet slapend, slaand of dronken. Je kunt je mooi voordoen met preken of gebeden, maar als je het Evangelie brengt, geestelijk wilt dienen, kan dat alleen als je ook fysiek wilt dienen.

Mattheüs 7:22: Velen zullen op die dag tegen Mij zeggen: Heere, Heere, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam demonen uitgedreven, en in Uw Naam veel krachten gedaan? 23 Dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt!

Spurgeon zei: Kom je met het Evangeliebrood, geef dan eerst het dagelijks brood anders zul je niet geloofd worden.

Waak dienend, we wachten dienend, als een trouwe en verstandige rentmeester:

Vers 42: En de Heere zei: Wie is dan de trouwe en verstandige rentmeester, die de heer over zijn huisbedienden zal aanstellen om aan hen op de juiste tijd het voedsel te geven dat hun toekomt? 43 Zalig de slaaf die door zijn heer bij zijn komst zo handelend aangetroffen zal worden. 44 Werkelijk, Ik zeg u dat hij hem over al zijn bezittingen zal aanstellen.

Waarom zijn zulke slaven zalig?

3. Een heerlijk vooruitzicht

Vers 37: Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen.

Dit is je zaligheid. Dit is het vooruitzicht. De Koning der koningen op Zijn knieën. O kijk naar Hem. Kijk naar die rechtvaardige Rechter.

2 Thessalonicenzen 1:7-9
Als Hij verschijnt, bij Zijn openbaring vanuit de hemel, met de engelen van Zijn kracht, zal Hij met vlammend vuur wraak oefenen over hen die God niet kennen, en over hen die het Evangelie van onze Heere Jezus Christus niet gehoorzaam zijn. 9 Zij zullen als straf het eeuwig verderf ondergaan, weg van het aangezicht van de Heere en van de heerlijkheid van Zijn macht.

Maar in Zijn wraak en machtige heerlijkheid, zal Hij van zijn paard komen, Zijn zwaard wegleggen, Zijn mantel afdoen en zich omgorden. Hij zal voor de ogen van je tegenstanders een tafel gereedmaken en je dienen.

Openbaring 3:20
Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik bij hem binnenkomen en de maaltijd met hem gebruiken, en hij met Mij. 21 Wie overwint, zal Ik geven met Mij te zitten op Mijn troon, zoals ook Ik overwonnen heb, en Mij met Mijn Vader op Zijn troon gezet heb.

O Hij verlangt ernaar om bij je te zijn en je te dienen. Zou je dan in slaap vallen met zo’n heerlijke toekomst? Denk daaraan.

Bedenk hoe Hij zichzelf zal geven als het levende Brood waar je eeuwig van mag genieten.

Hij zal je bedienen: Je tranen afwissen, je een nieuw lichaam geven wat niet kan zondigen, een nieuwe aarde waar je met Hem mag regeren, Hij zal je levend water geven, vreugdewijn die in overvloed van de bergen druipt,

Nooit meer tranen, nooit meer pijn, want wij zullen met Hem leven in zijn nabijheid, voor altijd.

Hij dient je met licht, Hij is de lamp op de nieuwe aarde, Hij is de levensboom waar je eeuwig van mag eten, Hij zal je eren. Echt!

Johannes 12:26
Als iemand Mij dient, laat hij Mij volgen, en waar Ik ben, daar zal ook Mijn dienaar zijn. En als iemand Mij dient, zal de Vader hem eren.

Denk niet dat Hij nog lang wegblijft, om nog even van dit leven te genieten zodat die dag je straks overvalt. Leef voor deze heerlijke eeuwigheid! Dien om straks gediend te worden door de Koning zelf.

We raken zo makkelijk gewend aan dit leven. Maar er wacht heerlijkheid! Bedenk dat. Soms lijken honden dit beter te begrijpen. De hele dag zitten ze bij de deur en bij het minste geluidje springen ze op om hun baasje te begroeten.

Wacht zo op Jezus.

Misschien kun je je het niet voorstellen. We lijken soms op een zieke die zo gewend is aan het zieke leven en de zorg dat ze genezing niet verlangt.

Laat Gods Woord je wakker schudden. Hij komt. Waak, wees ook jij bereid voor Zijn heerlijkheid. Verlang naar Zijn komst. Heb net als Paulus Zijn verschijning lief:

2 Timotheüs 4:7-8
Ik heb de goede strijd gestreden. Ik heb de loop tot een einde gebracht. Ik heb het geloof behouden. 8 Verder is voor mij weggelegd de krans van de rechtvaardigheid die de Heere, de rechtvaardige Rechter, mij op die dag geven zal. En niet alleen mij, maar ook allen die Zijn verschijning hebben liefgehad.

Op school werd ik wel eens betrapt als ik tijdens de les een spelletje aan het doen was. Ik was niet klaar voor de komst van de meester, ik was niet waakzaam. Ik deed liever mijn spelletje dan wat de meester zei, ik hield niet van de meester.

Maar pas ging Sarah boodschappen doen, en steeds keek ik uit het raam of ze er al aankwam. Ik zag er naar uit dat ze terug was en toen ze kwam sprong ik op om haar te helpen met de boodschappen. Dit komt omdat ik van haar houd, ik zie naar haar uit. Ik heb haar verschijning lief.

Zie je zo uit naar de komst van de Heere Jezus? Misschien is het niet makkelijk om je man, vrouw, kinderen, vrienden, vijanden om je heen te dienen. Maar onthoud: “Wie een van zulke kinderen ontvangt in Mijn Naam, die ontvangt Mij; en wie Mij ontvangt, die ontvangt niet Mij, maar Hem Die Mij gezonden heeft.” (Markus 9:37)

En misschien lukt het vaak niet om zo te dienen, maar verlang je het wel.

Christus waakte en Hij waakt nog. Elk moment staat Hij klaar om je te dienen. Hij kan je alle kracht en liefde geven om te dienen. Opstandingskracht. Door wat Hij gedaan heeft aan het kruis, door wat Hij gedaan heeft in de opstanding. Hij heeft een nieuw leven voor je bereid. Door Hem kun je je lendenen omgorden en je man liefhebben, door Hem kan je hart branden en je jezelf geven voor je vijanden. Hij heeft het voor je voorgedaan, doe Hem na. Het is hun gegeven om zich te bekleden stond er in Openbaring. Hij geeft het je. Zijn gerechtigheid. De klederen van het heil.

1 Petrus 1:13
Omgord daarom de lendenen van uw verstand, wees nuchter en hoop volkomen op de genade die u gebracht wordt in de openbaring van Jezus Christus.

Ja, Hij brengt ook genade mee! Hij zal je dienen, met genade en kronen met Zijn gerechtigheid. Verwacht Hem, wakend, dienend, dan zal Hij je dienen.

Hij belooft het zoals Hij ook in Lukas 12:32 had beloofd:

Lukas 22:29
Ik beschik u het Koninkrijk, zoals Mijn Vader dat aan Mij beschikt heeft, 30 opdat u eet en drinkt aan Mijn tafel in Mijn Koninkrijk en op tronen zit en de twaalf stammen van Israël oordeelt.

Wat een vooruitzicht!

Kind’ren des konings, waarom zoudt gij slapen?
Hoe kunt gij sluim’ren, de hemel zo na?
Staat op uw wacht en trekt aan uwe rusting;
haast u, want Jezus, uw Meester, komt dra.

Deze preek is gehouden op 16 april 2023 tijdens huissamenkomst.