Hij moet meer worden, ik echter minder. (Johannes 3:30)

Hij moet meer worden, ik echter minder. (Johannes 3:30)


We leven in de eeuw van het ik. Alles draait om onszelf en ons gevoel van eigenwaarde.

De hedendaagse psychologie draagt daar aan bij. Je leert er veel goeds, maar het schiet uiteindelijk te kort. De blik binnen de therapeutische cultuur is te beperkt. Het is alleen gericht op het ik, het is naar binnen gericht, terwijl God onze focus op Hem wil hebben.

Zoals Piper zegt: Als je in deze wereld van het ik leeft, de therapeutische wereld, een wereld waarin je er altijd aan denkt hoe je de toestanden van het ik kunt verhelpen, dan mis je waar je voor gemaakt bent: God. Het zien van God in Zijn heerlijkheid.

Dat hebben we nodig, God hebben we nodig, in onze alledaagse zorgen en strijd, maar ook in grote calamiteiten om ons heen op aarde.

Psychologie schiet te kort bij het meeste lijden in deze wereld, het heeft geen antwoord op de dood. Het leed mag een plekje krijgen, maar daarmee is er geen recht gedaan.

En ook de Christelijke gemeenten waarin wij opgegroeid zijn schieten hierin te kort. De constante blik op jezelf, je zonde en je eigen tekorten, zorgt ervoor dat je Christus niet kunt zien.

Waar ben jij op gericht, in je dagelijkse leven, in je opvoeding, met je werk en in de gemeente?

Vorige week leerden we van Hizkia die met zijn kleine mensenproblemen naar zijn grote God ging, zoals Jarno het ongeveer zei.

Deze week kijken we naar het leven van Johannes de Doper.

Johannes 3:22-36
Daarna ging Jezus met Zijn discipelen naar het Judese land en verbleef daar met hen en doopte. 23  Maar ook Johannes doopte in Enon bij Salim, omdat daar veel water was; en de mensen kwamen daar en werden gedoopt, 24 want Johannes was nog niet in de gevangenis geworpen. 25 Er ontstond dan een woordenstrijd vanuit de discipelen van Johannes met de Joden over de reiniging. 26 En zij gingen naar Johannes en zeiden tegen hem: Rabbi, Hij Die bij u was aan de overkant van de Jordaan, van Wie u getuigenis gaf, zie, Hij doopt en allen komen bij Hem. 27 Johannes antwoordde en zei: Een mens kan niets aannemen, als het hem niet uit de hemel gegeven is. 28 U bent zelf mijn getuigen dat ik gezegd heb: Ik ben de Christus niet, maar ik ben voor Hem heen uitgezonden. 29 Wie de bruid heeft, is de Bruidegom, maar de vriend van de Bruidegom, die erbij staat en hem hoort, verblijdt zich zeer over de stem van de Bruidegom. Deze blijdschap van mij nu is volkomen geworden. 30 Hij moet meer worden, ik echter minder. 31 Wie van boven komt, is boven allen; wie uit de aarde is, is uit de aarde en spreekt uit de aarde. Wie uit de hemel komt, is boven allen. 32 En wat Hij gezien en gehoord heeft, dat getuigt Hij, en Zijn getuigenis neemt niemand aan. 33 Wie Zijn getuigenis aangenomen heeft, die heeft daarmee bezegeld  dat God waarachtig is. 34 Want Hij Die God gezonden heeft, spreekt de woorden van God, want God geeft Hem de Geest  zonder maat. 35 De Vader heeft de Zoon lief  en heeft alle dingen in Zijn hand gegeven. 36  Wie in de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven, maar wie de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien, maar de toorn van God blijft op hem.

Al vanaf het begin leefde Johannes maar met één doel: Jezus verhogen. Hij sprong op van vreugde in de buik van Elisabeth toen Maria kwam vertellen dat ze de beloofde Messias onder haar hart mocht dragen.

Heel zijn leven, leefde hij afgezonderd in de woestijn. Hij was de zwerver van dat gebied en opeens, na 400 jaar, beweert hij dat God door hem spreekt, dat hij een beloofde profeet is.

Johannes 1:23
Hij zei: Ik ben de stem van een die roept in de woestijn: Maak de weg van de Heere recht, zoals Jesaja, de profeet, gesproken heeft.

Stel je voor dat de zwerver uit de buurt op een dag zo zou gaan prediken! Maar ook de Heere Jezus bevestigd dat hij een beloofde profeet is:

Mattheüs 11:10
Want hij is het over wie geschreven staat: Zie, Ik zend Mijn engel voor Uw aangezicht, die voor U uit Uw weg gereed zal maken.

Dit was het werk van Johannes, dit was Zijn doel, het volk klaar maken voor het Lam. Voorbereiden, een rechte weg maken, alles gereedmaken voor de komende Messias en daarom riep hij het volk op tot bekering. Ze moesten zich schoonmaken, reinigen voor Zijn komst.

Lukas 3:3
En hij kwam in heel de omgeving van de Jordaan en predikte een doop van bekering tot vergeving van zonden.

Dit zou hij blijven doen tot hij door te wijzen op de zonde in de gevangenis werd gegooid waar hij ook onthoofd zou worden.

Maar in de tekst van vanmiddag, komen we bij het water en hij leert zijn volgelingen over zijn doel:

Vers 22-36
Daarna ging Jezus met Zijn discipelen naar het Judese land en verbleef daar met hen en doopte. 23 Maar ook Johannes doopte in Enon bij Salim, omdat daar veel water was; en de mensen kwamen daar en werden gedoopt, 24  want Johannes was nog niet in de gevangenis geworpen.

Johannes was de mensen aan het voorbereiden, maar dan komt er op een dag een ander, die ook doopt. Hij lijkt concurrentie te krijgen. Een andere prediker, zou die zielen komen afpakken?

Herken je dat? Je werkt ergens hard voor, maar nu lijkt iemand anders er met de eer vandoor te gaan, je blijft alleen achter en denkt, zag niemand mij dan, misschien werd je er boos over. Of je kinderen, het lijkt of ze liever na jou rennen dan naar hem/haar.

Vers 25
Er ontstond dan een woordenstrijd vanuit de discipelen van Johannes met de Joden over de reiniging.

De volgelingen van Johannes gaan discussiëren, (en dat gebeurt vaker als het om de doop gaat.) Ze worden gewassen, terwijl ze hun zonden belijden. Het is een doop van bekering tot vergeving van zonden, zo was het ook in Handelingen 22:16: Sta op, laat u dopen en uw zonden afwassen onder aanroeping van de Naam van de Heere.

Maar hier is het ter voorbereiding op de komende Messias. En nu is die Messias hier en iedereen loopt naar Hem, dat vertellen ze tegen Johannes.

Vers 26
En zij gingen naar Johannes en zeiden tegen hem: Rabbi, Hij Die bij u was aan de overkant van de Jordaan, van Wie u getuigenis gaf, zie, Hij doopt en allen komen bij Hem.

Hij had geroepen: Zie het Lam van God wat de zonden van de wereld wegneemt, hij had ze gewezen op het Lam, en nu gaan ze ook echt naar Hem toe!

Vers 27
Johannes antwoordde en zei: Een mens kan niets aannemen, als het hem niet uit de hemel gegeven is. 28 U bent zelf mijn getuigen dat ik gezegd heb: Ik ben de Christus niet, maar ik ben voor Hem heen uitgezonden.

Wat bedoelt Johannes als hij zegt dat een mens niets kan aannemen? Johannes kalmeert zijn discipelen: dit gebeurt niet als het niet van God is. Johannes kon zijn rol als wegbereider niet vervullen als het niet van God gegeven was, maar hij kon ook niet meer doen dan hem gegeven was.

Hij kon de zonde niet wegnemen, maar het Lam wel. Hij was de Bruidegom niet, maar de vriend.
Het ging niet om Hem, maar om Jezus. Dat was zijn taak, dat was Zijn doel. Het Lam aanwijzen, het Lam verhogen. Meer kon hij niet doen, dit was hem gegeven.

Vers 29
Wie de bruid heeft, is de Bruidegom, maar de vriend van de Bruidegom, die erbij staat en hem hoort, verblijdt zich zeer over de stem van de Bruidegom. Deze blijdschap van mij nu is volkomen geworden.

Alle mensen ging naar Jezus, en Johannes ziet Hem daar nu als de heerlijke Bruidegom. Daar had hij voor gewerkt, nu kon hij het bijna zeggen, het is volbracht.

Waarom denkt Johannes bij deze discussie over de doop aan het beeld van de bruidegom?

In de tijd van de Bijbel (en hopelijk nog steeds al is het minder ceremonieel) word de bruid gewassen voor ze naar de Bruidegom gaat. Zo bereidde Johannes de bruid van de Heere Jezus voor en daarom noemt hij zich hier de vriend van de bruidegom.

Die uitdrukking werd gebruikt voor iemand die we in onze cultuur ceremoniemeester zouden noemen.

Daarom is Johannes zo blij, de bruid en de Bruidegom ontmoeten elkaar. Hij is niet jaloers, hij stuurt zijn discipelen niet naar Jezus om te vragen waarom hij al zijn discipelen afpakt, hij is juist vol blijdschap. Want dit is wat hij wilde, dit was zijn verlangen. De bruid en de Bruidegom samen te zien.

Vers 30
Hij moet meer worden, ik echter minder.

Dit was zijn verlangen. Meer van Jezus en minder van hemzelf. Hij was tevreden met zijn woestijnleven op honing en sprinkhanen, als Hij Jezus maar kon verhogen.

Maar wat is dit minder worden? Zo vaak beginnen we daar mee, in plaats van met het meer worden van Christus.

Misschien heb je het gelezen en gehoord: Het avondmaal is volgens het formulier voor degenen die zichzelf vanwege hun zonden mishagen.

Een afschuw van jezelf.

Misschien weet je het dat we totaal verdorven zijn, de Bijbel zegt dat toch ook?

Romeinen 3:10
Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, 11 er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. 12 Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één. 13  Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen.

En om je heen zie je daarom mensen met zo’n zelfhaat dat ze altijd verdrietig en bedrukt door het leven moeten gaan. Soms zijn ze blij, soms verwonderen ze zich over iets moois in hun leven, maar dan voelen ze zich al snel schuldig omdat ze geleerd hebben dat ze zichzelf moeten mishagen.

Herken je dat? Misschien drukt het jouw neer, zo’n laag zelfbeeld.

Vreugde is verdacht en vleselijk, want er kan toch niets goeds uit hen komen? Het is allemaal niks en het zal niks worden.

Dit is een leugen! Minacht de gaven die God je gegeven heeft niet, minacht het lichaam wat God gemaakt en onderhoudt niet. Zeker, ook de uiterlijke wereld ligt onder de vloek van de val, maar jou lichaam en jou gaven zijn in zichzelf niet zondig.

1 Timotheüs 4:4
Want alles wat God geschapen heeft, is goed en niets is verwerpelijk, wanneer het onder dankzegging aanvaard wordt

Alles wat je ziet is goed!

Maar jouw hart is zondig, totaal verdorven, zoals je geboren was. Daarom kun je zoals je geboren bent je lichaam en de gaven die God geeft alleen maar misbruiken. Ze zijn goed, twijfel daar niet aan, maar je gebruikt ze voor je eigen eer, om jezelf groot te maken, om er zelf meer van te worden. Daarom zei Jezus dat het niet de uiterlijke dingen zijn die je verontreinigen maar wat uit je hart komt:

Markus 7:21
Want van binnenuit, uit het hart van de mensen, komen voort kwade overwegingen, alle overspel, ontucht, moord, diefstal, hebzucht, allerlei kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, lastering, hoogmoed, dwaasheid; 23 al deze slechte dingen komen van binnenuit en verontreinigen de mens.

Denk daarom niet minder van je lichaam of Gods gaven. Dat je soms een verkeerde toon aanslaat op de piano heeft niets te maken met je positie voor God. Zonde is heel iets anders dan vaardigheden die je gewoon moet leren. De Heere Jezus kon ook niet direct een tafel in elkaar zetten, Hij leerde dat. Zonder zonde. Dat je niet precies weet hoe je structuur moet aanbrengen in je gezin heeft niets met schuld te maken, God is daar niet boos over, Hij wil je helpen. Hij ís echter wel boos als je je kinderen niet wilt liefhebben en je kinderen of je pianospel wilt gebruiken om zelf meer te worden. Daar wordt Hij jaloers van, Hij geeft zijn eer aan niemand anders.

Denk daarom niet minder van je lichaam en gaven, dank God hiervoor, leg het voor Hem neer als dankoffer en gebruik alles wat je hebt om Hem groot te maken, om het Lam te verhogen.
Want zoals Johannes de buitenkant reinigde, zo wees dat op de reiniging van het hart waaruit het egoïsme stroomt wat God haat. Maar zo reinigt de doop ook ons vandaag:

1 Petrus 3:21
De doop, behoudt nu ook ons. Maar niet als een verwijderen van het vuil van het lichaam, maar als vraag aan God van een goed geweten, door de opstanding van Jezus Christus.

Jezus’ kostbare bloed reinigt ons hart en geweten als we Hem in de doop aanroepen. Als de doop een uitdrukking is van een hartelijk verlangen en een hartelijke verandering. Hij wil je schuld wegwassen, maar ook al je verkeerde ik-gerichte motieven in je huwelijk, je opvoeding, op je werk en in de gemeente.

Met je schuld en je ik-gerichtheid kan de psychologie je niet helpen, soms helpen ze juist meer op jezelf gericht te zijn en zo God van Zijn eer te roven.

Christus, het Lam dat de zonden van de wereld wegneemt is zo veel groter dan jij, zoveel sterker, en Hij kan je helpen.

Zó moet jij minder worden, er helemaal van tussen en je lichaam en alle gaven gebruiken voor het Lam, om jezelf helemaal over te geven aan je Bruidegom. Om op Hem gericht te zijn.
Daar ben je voor gemaakt en dan zul je ook vrijheid vinden, bevrijding van zo veel psychische klachten.

Wat is het verschil met het minder worden in de hoek waar de valse leer van geestelijke zelfkastijding klinkt?

Vreugde!

Het maakte Johannes blij om op de achtergrond te raken en Christus ten toon te stellen. Deze blijdschap van mij nu is volkomen geworden (Johannes 3:29) riep hij toen iedereen van hem wegliep naar Jezus!

Johannes krimpt niet weg voor een boze tiran, maar voor een liefdevol Lam

Dit was het verlangen van Johannes, Christus aanwijzen. Is dit jouw verlangen? Of wil je jezelf verhogen? Wil jij Christus laten zien in je gesprekken, als je ruzie hebt, als je heel dag hebt gewerkt en er wacht thuis nog een afwas. Of juist als je zo je best hebt gedaan op het eten en niemand er ook maar iets over zegt, ze mopperen zelfs dat het te zout is.

Reken af met jezelf. Het gaat in de opvoeding van je kinderen niet om jou, niet om jouw naam, niet om de waardering die je krijgt. Krimp weg, verdwijn, zodat Christus liefde zichtbaar wordt. Laat je man, vrouw, je kinderen en wie dan ook Jezus zien laat Hem groot zijn in je leven. Dood alles wat Zijn liefde verstopt, alles wat Zijn liefde kleineert en jezelf vergroot.

En, moedig elkaars gaven aan, wees niet bang dat het de ander trots maakt. Dat is aan de ander. Loof de ander. Totale verdorvenheid van de mens moet je op je eigen hart toepassen maar de ander moet je uitnemender achten dan jezelf.

Spreuken 27:2
Laat een vreemde u prijzen en niet uw eigen mond, een onbekende en niet uw eigen lippen.

Ik heb het veel gebeden en ik moet het nog veel bidden, “Heere, laat mij zo fel schijnen dat niemand mij ziet, maar Christus zichtbaar wordt.”

Zo moeten we leven, fel. Als je recht in een zaklamp kijkt zie je de zaklamp zelf niet meer hoe fel het licht ook schijnt. Alleen het licht is zichtbaar.

Zo moet jij op de achtergrond, dan zal Christus schijnen! Dan zal je lichaam, en de gaven van God tot Zijn recht komen. Waardeer die, tot Zijn eer.

Ook jij leeft slechts om het Lam te verhogen, zoals Graaf Zinzendorf. Dat is ons doel, God verheerlijken, Jezus grootmaken.

Leer dit van Johannes, hij had niets dan een jas van kamelenhaar, maar Hij zag Christus, Hij leefde voor Christus!

Dat lieve Lam, die Zoon van God die zelf zo klein wilde worden terwijl Hij zo groot was.

Zo groot!

Jesaja 46:25-26
Met wie zou u Mij willen vergelijken, of aan wie ben Ik gelijk? zegt de Heilige. 26 Sla uw ogen op naar omhoog, en zie Wie deze dingen geschapen heeft; Hij is het Die hun leger voltallig tevoorschijn brengt, ze alle bij name roept door Zijn grote vermogen en Zijn sterke kracht; er ontbreekt er niet één.

Groter dan het heelal. Klein als een baby.

Filippenzen 2:8

En in gedaante als een mens bevonden, heeft Hij Zichzelf vernederd en is gehoorzaam geworden, tot de dood, ja, tot de kruisdood. 9 Daarom heeft God Hem ook bovenmate verhoogd en heeft Hem een Naam geschonken boven alle naam, 10 opdat in de Naam van Jezus zich zou buigen elke knie van hen die in de hemel, en die op de aarde, en die onder de aarde zijn, 11 en elke tong zou belijden dat Jezus Christus de Heere is, tot heerlijkheid van God de Vader.

Hij deed het voor jou, je mag Hem volgen, en aanbidden!

Hij kromp weg onder Gods toorn voor jou, omdat jij Hem van Zijn eer beroofde. Omdat je Zijn heerlijke gaven en je lichaam misbruikte voor jezelf. En Hij reinigt je, Hij wast je, als je lieve Bruidegom.

Efeze 5:25

Hij Zich voor je heeft overgegeven, 26 opdat Hij je zou heiligen, door je te reinigen met het waterbad door het Woord, 27 opdat Hij je in heerlijkheid voor Zich zou plaatsen, met de gemeente zonder smet of rimpel of iets dergelijks, maar dat je heilig en smetteloos zou zijn.

Heel je vuile hart is weg, nu mag je je leven aan Hem wijden. Waardeer je lichaam en je gaven tot Zijn eer.

Verlang er naar dat Christus alle aandacht, waardering en lof krijgt, dan zal het geen pijn doen als je niet de aandacht, waardering, lof, krijgt die je zelf verlangde.

Wat ik ook wil, wat ik ook voel, al gaat mijn hoofd eraf, zoals dat van Johannes, Hij is het waard, Hij moet meer worden.

Bedenk dit elke dag, Hij moet meer worden!

Zijn naam moet eeuwig eer ontvangen!

Psalm 72
Geloofd zij voor eeuwig Zijn heerlijke Naam; 
laat heel de aarde met Zijn heerlijkheid vervuld worden. Amen, ja, amen.

We leven in de eeuw van het ik. Alles draait om onszelf en ons gevoel van eigenwaarde.

De hedendaagse psychologie draagt daar aan bij. Je leert er veel goeds, maar het schiet uiteindelijk te kort. De blik binnen de therapeutische cultuur is te beperkt. Het is alleen gericht op het ik, het is naar binnen gericht, terwijl God onze focus op Hem wil hebben.

Zoals Piper zegt: Als je in deze wereld van het ik leeft, de therapeutische wereld, een wereld waarin je er altijd aan denkt hoe je de toestanden van het ik kunt verhelpen, dan mis je waar je voor gemaakt bent: God. Het zien van God in Zijn heerlijkheid.

Dat hebben we nodig, God hebben we nodig, in onze alledaagse zorgen en strijd, maar ook in grote calamiteiten om ons heen op aarde.

Psychologie schiet te kort bij het meeste lijden in deze wereld, het heeft geen antwoord op de dood. Het leed mag een plekje krijgen, maar daarmee is er geen recht gedaan.

En ook de Christelijke gemeenten waarin wij opgegroeid zijn schieten hierin te kort. De constante blik op jezelf, je zonde en je eigen tekorten, zorgt ervoor dat je Christus niet kunt zien.

Waar ben jij op gericht, in je dagelijkse leven, in je opvoeding, met je werk en in de gemeente?

Vorige week leerden we van Hizkia die met zijn kleine mensenproblemen naar zijn grote God ging, zoals Jarno het ongeveer zei.

Deze week kijken we naar het leven van Johannes de Doper.

Johannes 3:22-36
Daarna ging Jezus met Zijn discipelen naar het Judese land en verbleef daar met hen en doopte. 23  Maar ook Johannes doopte in Enon bij Salim, omdat daar veel water was; en de mensen kwamen daar en werden gedoopt, 24 want Johannes was nog niet in de gevangenis geworpen. 25 Er ontstond dan een woordenstrijd vanuit de discipelen van Johannes met de Joden over de reiniging. 26 En zij gingen naar Johannes en zeiden tegen hem: Rabbi, Hij Die bij u was aan de overkant van de Jordaan, van Wie u getuigenis gaf, zie, Hij doopt en allen komen bij Hem. 27 Johannes antwoordde en zei: Een mens kan niets aannemen, als het hem niet uit de hemel gegeven is. 28 U bent zelf mijn getuigen dat ik gezegd heb: Ik ben de Christus niet, maar ik ben voor Hem heen uitgezonden. 29 Wie de bruid heeft, is de Bruidegom, maar de vriend van de Bruidegom, die erbij staat en hem hoort, verblijdt zich zeer over de stem van de Bruidegom. Deze blijdschap van mij nu is volkomen geworden. 30 Hij moet meer worden, ik echter minder. 31 Wie van boven komt, is boven allen; wie uit de aarde is, is uit de aarde en spreekt uit de aarde. Wie uit de hemel komt, is boven allen. 32 En wat Hij gezien en gehoord heeft, dat getuigt Hij, en Zijn getuigenis neemt niemand aan. 33 Wie Zijn getuigenis aangenomen heeft, die heeft daarmee bezegeld  dat God waarachtig is. 34 Want Hij Die God gezonden heeft, spreekt de woorden van God, want God geeft Hem de Geest  zonder maat. 35 De Vader heeft de Zoon lief  en heeft alle dingen in Zijn hand gegeven. 36  Wie in de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven, maar wie de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien, maar de toorn van God blijft op hem.

Al vanaf het begin leefde Johannes maar met één doel: Jezus verhogen. Hij sprong op van vreugde in de buik van Elisabeth toen Maria kwam vertellen dat ze de beloofde Messias onder haar hart mocht dragen.

Heel zijn leven, leefde hij afgezonderd in de woestijn. Hij was de zwerver van dat gebied en opeens, na 400 jaar, beweert hij dat God door hem spreekt, dat hij een beloofde profeet is.

Johannes 1:23
Hij zei: Ik ben de stem van een die roept in de woestijn: Maak de weg van de Heere recht, zoals Jesaja, de profeet, gesproken heeft.

Stel je voor dat de zwerver uit de buurt op een dag zo zou gaan prediken! Maar ook de Heere Jezus bevestigd dat hij een beloofde profeet is:

Mattheüs 11:10
Want hij is het over wie geschreven staat: Zie, Ik zend Mijn engel voor Uw aangezicht, die voor U uit Uw weg gereed zal maken.

Dit was het werk van Johannes, dit was Zijn doel, het volk klaar maken voor het Lam. Voorbereiden, een rechte weg maken, alles gereedmaken voor de komende Messias en daarom riep hij het volk op tot bekering. Ze moesten zich schoonmaken, reinigen voor Zijn komst.

Lukas 3:3
En hij kwam in heel de omgeving van de Jordaan en predikte een doop van bekering tot vergeving van zonden.

Dit zou hij blijven doen tot hij door te wijzen op de zonde in de gevangenis werd gegooid waar hij ook onthoofd zou worden.

Maar in de tekst van vanmiddag, komen we bij het water en hij leert zijn volgelingen over zijn doel:

Vers 22-36
Daarna ging Jezus met Zijn discipelen naar het Judese land en verbleef daar met hen en doopte. 23 Maar ook Johannes doopte in Enon bij Salim, omdat daar veel water was; en de mensen kwamen daar en werden gedoopt, 24  want Johannes was nog niet in de gevangenis geworpen.

Johannes was de mensen aan het voorbereiden, maar dan komt er op een dag een ander, die ook doopt. Hij lijkt concurrentie te krijgen. Een andere prediker, zou die zielen komen afpakken?

Herken je dat? Je werkt ergens hard voor, maar nu lijkt iemand anders er met de eer vandoor te gaan, je blijft alleen achter en denkt, zag niemand mij dan, misschien werd je er boos over. Of je kinderen, het lijkt of ze liever na jou rennen dan naar hem/haar.

Vers 25
Er ontstond dan een woordenstrijd vanuit de discipelen van Johannes met de Joden over de reiniging.

De volgelingen van Johannes gaan discussiëren, (en dat gebeurt vaker als het om de doop gaat.) Ze worden gewassen, terwijl ze hun zonden belijden. Het is een doop van bekering tot vergeving van zonden, zo was het ook in Handelingen 22:16: Sta op, laat u dopen en uw zonden afwassen onder aanroeping van de Naam van de Heere.

Maar hier is het ter voorbereiding op de komende Messias. En nu is die Messias hier en iedereen loopt naar Hem, dat vertellen ze tegen Johannes.

Vers 26
En zij gingen naar Johannes en zeiden tegen hem: Rabbi, Hij Die bij u was aan de overkant van de Jordaan, van Wie u getuigenis gaf, zie, Hij doopt en allen komen bij Hem.

Hij had geroepen: Zie het Lam van God wat de zonden van de wereld wegneemt, hij had ze gewezen op het Lam, en nu gaan ze ook echt naar Hem toe!

Vers 27
Johannes antwoordde en zei: Een mens kan niets aannemen, als het hem niet uit de hemel gegeven is. 28 U bent zelf mijn getuigen dat ik gezegd heb: Ik ben de Christus niet, maar ik ben voor Hem heen uitgezonden.

Wat bedoelt Johannes als hij zegt dat een mens niets kan aannemen? Johannes kalmeert zijn discipelen: dit gebeurt niet als het niet van God is. Johannes kon zijn rol als wegbereider niet vervullen als het niet van God gegeven was, maar hij kon ook niet meer doen dan hem gegeven was.

Hij kon de zonde niet wegnemen, maar het Lam wel. Hij was de Bruidegom niet, maar de vriend.
Het ging niet om Hem, maar om Jezus. Dat was zijn taak, dat was Zijn doel. Het Lam aanwijzen, het Lam verhogen. Meer kon hij niet doen, dit was hem gegeven.

Vers 29
Wie de bruid heeft, is de Bruidegom, maar de vriend van de Bruidegom, die erbij staat en hem hoort, verblijdt zich zeer over de stem van de Bruidegom. Deze blijdschap van mij nu is volkomen geworden.

Alle mensen ging naar Jezus, en Johannes ziet Hem daar nu als de heerlijke Bruidegom. Daar had hij voor gewerkt, nu kon hij het bijna zeggen, het is volbracht.

Waarom denkt Johannes bij deze discussie over de doop aan het beeld van de bruidegom?

In de tijd van de Bijbel (en hopelijk nog steeds al is het minder ceremonieel) word de bruid gewassen voor ze naar de Bruidegom gaat. Zo bereidde Johannes de bruid van de Heere Jezus voor en daarom noemt hij zich hier de vriend van de bruidegom.

Die uitdrukking werd gebruikt voor iemand die we in onze cultuur ceremoniemeester zouden noemen.

Daarom is Johannes zo blij, de bruid en de Bruidegom ontmoeten elkaar. Hij is niet jaloers, hij stuurt zijn discipelen niet naar Jezus om te vragen waarom hij al zijn discipelen afpakt, hij is juist vol blijdschap. Want dit is wat hij wilde, dit was zijn verlangen. De bruid en de Bruidegom samen te zien.

Vers 30
Hij moet meer worden, ik echter minder.

Dit was zijn verlangen. Meer van Jezus en minder van hemzelf. Hij was tevreden met zijn woestijnleven op honing en sprinkhanen, als Hij Jezus maar kon verhogen.

Maar wat is dit minder worden? Zo vaak beginnen we daar mee, in plaats van met het meer worden van Christus.

Misschien heb je het gelezen en gehoord: Het avondmaal is volgens het formulier voor degenen die zichzelf vanwege hun zonden mishagen.

Een afschuw van jezelf.

Misschien weet je het dat we totaal verdorven zijn, de Bijbel zegt dat toch ook?

Romeinen 3:10
Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, 11 er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. 12 Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één. 13  Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen.

En om je heen zie je daarom mensen met zo’n zelfhaat dat ze altijd verdrietig en bedrukt door het leven moeten gaan. Soms zijn ze blij, soms verwonderen ze zich over iets moois in hun leven, maar dan voelen ze zich al snel schuldig omdat ze geleerd hebben dat ze zichzelf moeten mishagen.

Herken je dat? Misschien drukt het jouw neer, zo’n laag zelfbeeld.

Vreugde is verdacht en vleselijk, want er kan toch niets goeds uit hen komen? Het is allemaal niks en het zal niks worden.

Dit is een leugen! Minacht de gaven die God je gegeven heeft niet, minacht het lichaam wat God gemaakt en onderhoudt niet. Zeker, ook de uiterlijke wereld ligt onder de vloek van de val, maar jou lichaam en jou gaven zijn in zichzelf niet zondig.

1 Timotheüs 4:4
Want alles wat God geschapen heeft, is goed en niets is verwerpelijk, wanneer het onder dankzegging aanvaard wordt

Alles wat je ziet is goed!

Maar jouw hart is zondig, totaal verdorven, zoals je geboren was. Daarom kun je zoals je geboren bent je lichaam en de gaven die God geeft alleen maar misbruiken. Ze zijn goed, twijfel daar niet aan, maar je gebruikt ze voor je eigen eer, om jezelf groot te maken, om er zelf meer van te worden. Daarom zei Jezus dat het niet de uiterlijke dingen zijn die je verontreinigen maar wat uit je hart komt:

Markus 7:21
Want van binnenuit, uit het hart van de mensen, komen voort kwade overwegingen, alle overspel, ontucht, moord, diefstal, hebzucht, allerlei kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, lastering, hoogmoed, dwaasheid; 23 al deze slechte dingen komen van binnenuit en verontreinigen de mens.

Denk daarom niet minder van je lichaam of Gods gaven. Dat je soms een verkeerde toon aanslaat op de piano heeft niets te maken met je positie voor God. Zonde is heel iets anders dan vaardigheden die je gewoon moet leren. De Heere Jezus kon ook niet direct een tafel in elkaar zetten, Hij leerde dat. Zonder zonde. Dat je niet precies weet hoe je structuur moet aanbrengen in je gezin heeft niets met schuld te maken, God is daar niet boos over, Hij wil je helpen. Hij ís echter wel boos als je je kinderen niet wilt liefhebben en je kinderen of je pianospel wilt gebruiken om zelf meer te worden. Daar wordt Hij jaloers van, Hij geeft zijn eer aan niemand anders.

Denk daarom niet minder van je lichaam en gaven, dank God hiervoor, leg het voor Hem neer als dankoffer en gebruik alles wat je hebt om Hem groot te maken, om het Lam te verhogen.
Want zoals Johannes de buitenkant reinigde, zo wees dat op de reiniging van het hart waaruit het egoïsme stroomt wat God haat. Maar zo reinigt de doop ook ons vandaag:

1 Petrus 3:21
De doop, behoudt nu ook ons. Maar niet als een verwijderen van het vuil van het lichaam, maar als vraag aan God van een goed geweten, door de opstanding van Jezus Christus.

Jezus’ kostbare bloed reinigt ons hart en geweten als we Hem in de doop aanroepen. Als de doop een uitdrukking is van een hartelijk verlangen en een hartelijke verandering. Hij wil je schuld wegwassen, maar ook al je verkeerde ik-gerichte motieven in je huwelijk, je opvoeding, op je werk en in de gemeente.

Met je schuld en je ik-gerichtheid kan de psychologie je niet helpen, soms helpen ze juist meer op jezelf gericht te zijn en zo God van Zijn eer te roven.

Christus, het Lam dat de zonden van de wereld wegneemt is zo veel groter dan jij, zoveel sterker, en Hij kan je helpen.

Zó moet jij minder worden, er helemaal van tussen en je lichaam en alle gaven gebruiken voor het Lam, om jezelf helemaal over te geven aan je Bruidegom. Om op Hem gericht te zijn.
Daar ben je voor gemaakt en dan zul je ook vrijheid vinden, bevrijding van zo veel psychische klachten.

Wat is het verschil met het minder worden in de hoek waar de valse leer van geestelijke zelfkastijding klinkt?

Vreugde!

Het maakte Johannes blij om op de achtergrond te raken en Christus ten toon te stellen. Deze blijdschap van mij nu is volkomen geworden (Johannes 3:29) riep hij toen iedereen van hem wegliep naar Jezus!

Johannes krimpt niet weg voor een boze tiran, maar voor een liefdevol Lam

Dit was het verlangen van Johannes, Christus aanwijzen. Is dit jouw verlangen? Of wil je jezelf verhogen? Wil jij Christus laten zien in je gesprekken, als je ruzie hebt, als je heel dag hebt gewerkt en er wacht thuis nog een afwas. Of juist als je zo je best hebt gedaan op het eten en niemand er ook maar iets over zegt, ze mopperen zelfs dat het te zout is.

Reken af met jezelf. Het gaat in de opvoeding van je kinderen niet om jou, niet om jouw naam, niet om de waardering die je krijgt. Krimp weg, verdwijn, zodat Christus liefde zichtbaar wordt. Laat je man, vrouw, je kinderen en wie dan ook Jezus zien laat Hem groot zijn in je leven. Dood alles wat Zijn liefde verstopt, alles wat Zijn liefde kleineert en jezelf vergroot.

En, moedig elkaars gaven aan, wees niet bang dat het de ander trots maakt. Dat is aan de ander. Loof de ander. Totale verdorvenheid van de mens moet je op je eigen hart toepassen maar de ander moet je uitnemender achten dan jezelf.

Spreuken 27:2
Laat een vreemde u prijzen en niet uw eigen mond, een onbekende en niet uw eigen lippen.

Ik heb het veel gebeden en ik moet het nog veel bidden, “Heere, laat mij zo fel schijnen dat niemand mij ziet, maar Christus zichtbaar wordt.”

Zo moeten we leven, fel. Als je recht in een zaklamp kijkt zie je de zaklamp zelf niet meer hoe fel het licht ook schijnt. Alleen het licht is zichtbaar.

Zo moet jij op de achtergrond, dan zal Christus schijnen! Dan zal je lichaam, en de gaven van God tot Zijn recht komen. Waardeer die, tot Zijn eer.

Ook jij leeft slechts om het Lam te verhogen, zoals Graaf Zinzendorf. Dat is ons doel, God verheerlijken, Jezus grootmaken.

Leer dit van Johannes, hij had niets dan een jas van kamelenhaar, maar Hij zag Christus, Hij leefde voor Christus!

Dat lieve Lam, die Zoon van God die zelf zo klein wilde worden terwijl Hij zo groot was.

Zo groot!

Jesaja 46:25-26
Met wie zou u Mij willen vergelijken, of aan wie ben Ik gelijk? zegt de Heilige. 26 Sla uw ogen op naar omhoog, en zie Wie deze dingen geschapen heeft; Hij is het Die hun leger voltallig tevoorschijn brengt, ze alle bij name roept door Zijn grote vermogen en Zijn sterke kracht; er ontbreekt er niet één.

Groter dan het heelal. Klein als een baby.

Filippenzen 2:8

En in gedaante als een mens bevonden, heeft Hij Zichzelf vernederd en is gehoorzaam geworden, tot de dood, ja, tot de kruisdood. 9 Daarom heeft God Hem ook bovenmate verhoogd en heeft Hem een Naam geschonken boven alle naam, 10 opdat in de Naam van Jezus zich zou buigen elke knie van hen die in de hemel, en die op de aarde, en die onder de aarde zijn, 11 en elke tong zou belijden dat Jezus Christus de Heere is, tot heerlijkheid van God de Vader.

Hij deed het voor jou, je mag Hem volgen, en aanbidden!

Hij kromp weg onder Gods toorn voor jou, omdat jij Hem van Zijn eer beroofde. Omdat je Zijn heerlijke gaven en je lichaam misbruikte voor jezelf. En Hij reinigt je, Hij wast je, als je lieve Bruidegom.

Efeze 5:25

Hij Zich voor je heeft overgegeven, 26 opdat Hij je zou heiligen, door je te reinigen met het waterbad door het Woord, 27 opdat Hij je in heerlijkheid voor Zich zou plaatsen, met de gemeente zonder smet of rimpel of iets dergelijks, maar dat je heilig en smetteloos zou zijn.

Heel je vuile hart is weg, nu mag je je leven aan Hem wijden. Waardeer je lichaam en je gaven tot Zijn eer.

Verlang er naar dat Christus alle aandacht, waardering en lof krijgt, dan zal het geen pijn doen als je niet de aandacht, waardering, lof, krijgt die je zelf verlangde.

Wat ik ook wil, wat ik ook voel, al gaat mijn hoofd eraf, zoals dat van Johannes, Hij is het waard, Hij moet meer worden.

Bedenk dit elke dag, Hij moet meer worden!

Zijn naam moet eeuwig eer ontvangen!

Psalm 72
Geloofd zij voor eeuwig Zijn heerlijke Naam; 
laat heel de aarde met Zijn heerlijkheid vervuld worden. Amen, ja, amen.

Deze preek is gehouden op 2 juli 2024 in De Levensboom in Ovezande.