Salat (gebed): De tweede zuil van de Islam

Het transcript is op dit moment nog niet beschikbaar.

De tweede zuil van de Islam is gebed (salat). Het gebed wordt door Moslim ervaren met het hele lichaam en overal ter wereld op dezelfde voorgeschreven manier uitgevoerd.

Er zijn specifieke stappen, instructies en acties. Het is een aspect van het Moslim leven wat honderden miljoenen mensen met duizenden verschillende achtergronden verenigt. Deze zuil omvat het dagelijkse rituele gebed (salat) als ook het persoonlijke gebed (du’a).

Moslims voeren de salat vijf keer verdaag uit: vlak voor zonsopgang, op het midden van de dag, vlak voordat de zon ondergaat, nadat de zon onder is en ’s nachts. Andere speciale gebeden worden geassocieerd met de twee belangrijkste islamitische feestdagen (Eid al-Fitr en Eid al-Adha), overgangsplechtigheden (geboorte, huwelijk en de dood) en tijdens het reizen, om er een paar te noemen.

In de Koran worden Moslims aangemoedigd tot gebed (2:43); om de hulp van Allah te zoeken (2:45); om op het gebed voor te bereiden (5:6); om ijverig te zijn in de verplichte gebeden en Allah met een vrome houding te benaderen (2:238). In 5:91 worden Moslims gewaarschuwd dat Satan hen van het gebed af wil houden.

In aanvulling op de Koran, vertrouwen Moslims op de ‘uitspraken en daden’ van Mohammed, bekend als de soenna. Deze soenna leiden hen niet alleen in het gebed, maar in elk detail van het leven.

Eén interessante gebeurtenis die vastgelegd is in de soenna is (Bukhari 8:345) beschrijft een reis van Mohammed, samen met de engel Gabriël, naar het eerste niveau van de hemel — er zijn verschillende niveaus in de Isalmitische hemel. Daar ontmoette Mohammed Adam, Abraham, Mozes en Jezus.

Toen Mozes aan Mohammed vroeg hoevaak Allah zijn volgelingen geboden had om te bidden. Mohammed antwoordde, “vijftig keer.” Mozes antwoordde Mohammed dat dat te zwaar zou zijn en dat hij aan Allah moest vragen om het aantal te verminderen.

De eerste keer dat Mohammed Allah daarom smeekte, werdt het aantal met de helft vermindert. Mozes dacht nog steeds dat dat te veel was. Dus ging Mohammed nog eens terug, en weer werd het aantal met de helft verminderd. Nog steeds te zwaar, volgens Mozes. Mohammed ging voor een derde keer terug naar Allah en de vijf dagelijkse gebeden werden vastgesteld.

In de Moskee bidden mannen en vrouwen op precies dezelfde manier, maar in verschillende delen van het gebouw. Ook als vrouwen thuis bidden, wat ze vaak doen, is het proces hetzelfde. De enige uitzondering is wanneer een vrouw menstrueert, omdat ze dan als onrein gezien wordt, haar gebeden zijn dan ongeldig.

Na een rituele wassing — het spoelen van de handen, mond, neus, het gezicht, de armen, oren en de voeten — stellen de aanbidders zich op blote voeten schouder aan schouder op. Met hun gezicht gericht op Mekka, Saudi-Arabië, begint het gebed. Terwijl ze in het Arabisch verschillende gebeden reciteren, herhalen ze verschillende fysieke posities: Staan, het opheffen van de handen naar de oren, hun armen voor zich kruisen, buigen, knielen, en vooroverbuigen met het voorhoofd op de grond.

Moslims die de vijf dagelijkse gebeden doen, buigen zich in totaal 34 keer en reciteren tientallen keren per dag zinnen als, “Alle lof zij Allah,” “Allah is de grootste,” en “Er is geen God dan Allah, en Mohammed is zijn profeet.”

  • Bid dat Moslims in het gebed overweldigd worden met de persoonlijke aanwezigheid van de Levende God.
  • Bid dat ze zullen beseffen dat hun hartenkreten gehoord worden door een Vader die hen liefheeft.
  • Bid om de openbaring dat Jezus alleen hen een vrijmoedige toegang kan geven tot God in het gebed.

Overgenomen van Prayercast

Overgenomen van Prayercast