Laylat Al-Qadr: De Nacht van Kracht - een nacht als geen andere

Het transcript is op dit moment nog niet beschikbaar.

Moslims geloven dat Allah de hele Koran tijdens Laylat al-Qadr (de Nacht van Kracht) van de zevende naar de eerste hemel heeft gezonden. Toen openbaarde de engel Gabriël het in 23 jaar aan Mohammed, van 610 tot 632 na Christus.

Niemand weet precies welke nacht het was. De meesten denken dat de Koran naar de eerste hemel gezonden was tijdens en van de laatste tien dagen van de Ramadan — de maand waarin Moslims vasten. De meesten geloven dat het op de 27ste nacht was, maar de meeste Shia-moslims geloven dat het de 23ste nacht was.

Moslims geloven dit op basis van van Soera 97, die de naam al-Qadr (kracht/beslissing):

Wij hebben hem neergezonden in de Nacht van Kracht. En hoe kom jij te weten wat de Nacht van Kracht is? De Nacht van Kracht is beter dan duizend maanden. De engelen en de geest dalen erin neer met toestemming van hun Heer voor elke beschikking. Vol vrede is hij tot aan de opkomst van de dageraad.

De hele maand Ramadan is een tijd van speciale geestelijke zegening. Maar de laatste tien dagen worden als de heiligste nachten van het jaar beschouwt omdat Moslims geloven dat in deze tijd de Koran neergezonden is.

Moslims geloven dat Laylat al-Qadr de nacht is waarop de hemel geopend wordt en God gebeden meer dan op welke andere tijd in het jaar beantwoordt. Velen geloven, aan de hand van Soera 97 dat deze ene nacht meer geestelijk gezegend is dan 1000 maanden — 83 jaar — een heel leven!

Sommige Moslims geloven dat Allah zijn goede beslissingen voor het komende jaar in werking stelt tijdens Laylat al-Qadr, daarom wordt dit ook wel eens vertaalt als de Nacht van het Noodlot. Een Hadith, een traditionele uitspraak van Mohammed, die vaak aangehaald wordt zegt: “Degene die de gebeden opzend op Laylat al-Qadr uit oprecht geloof en in de hoop op Allah’s beloningen, zal van al zijn zonden uit het verleden worden vergeven” (Bukhari 2.34).

Moslims geloven, omdat er in de Koran een heel hoofdstuk aan is gewijd, dat ze deze nacht met groot geloof, oprechtheid en ijver moeten benaderen. Laylat al-Qadr is de viering van de ontvangst van de Koran.

In veel tradities brengen Moslims tijdens de laatste tien dagen van de Ramadan extra tijd door in de Moskee om te bidden. Ook de vrouwen proberen in deze periode van tien dagen meer tijd door te brengen in gebed en meditatie. Tijdens Laylat al-Qadr blijven Moslims de hele nacht in de Moskee waar ze de Koran lezen en bidden. Ook eten ze hun ontbijt voor de ochtendzon de volgende morgen in de Moskee.

De eerste twintig dagen van de Ramadan worden gezien als voorbereiding op de laatste tien dagen. Moslims moeten tijdens deze laatste dagen van vasten meest ijverig en oprecht zijn, met Laylat al-Qadr als het hoogtepunt van de zegening.

Iraanse sjiieten gebruiken Laylat al-Qadr ook om de dood van Imam Ali, de vierde opvolger van Mohammed, te herdenken. Ze plaatsen een kopie van de Koran op hun hoofd terwijl ze bidden, dit is hun manier om de Koran te eren tijdens deze belangrijke nacht.

In veel culturen is Laylat al-Qadr echter vooral een groot feest wat de hele nacht duurt, waarbij mensen de nacht doorbrengen met het eten van speciaal voedsel, genieten van populaire muziek en tijd met duizenden anderen feestvierend op straat doorbrengen.

  • Bid dat God tijdens deze nacht het ware karakter van Jezus aan Moslims zal openbaren door dromen en visioenen.
  • Bid dat Moslims bevrijdt zullen worden van de verpletterende last van het proberen om Gods gunst te verdienen.
  • Bid dat God Zijn liefde en kracht zal tonen door tekenen en wonderen.

Overgenomen van Prayercast

Overgenomen van Prayercast