Dit heeft Jezus gedaan als begin van de tekenen, te Kana in Galilea, en Hij heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem. Daarna ging Hij naar Kapernaüm, Hij, Zijn moeder, Zijn broers en Zijn discipelen; en zij bleven daar niet veel dagen. (Johannes 2:11)
Dit heeft Jezus gedaan als begin van de tekenen, te Kana in Galilea, en Hij heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem. Daarna ging Hij naar Kapernaüm, Hij, Zijn moeder, Zijn broers en Zijn discipelen; en zij bleven daar niet veel dagen. (Johannes 2:11)
Vorige week hadden we een bruiloft. We hadden een eind gereden. En het was heerlijk om te zien hoe een jonge broeder en zuster elkaar in een verbond aan elkaar gaven. Het was een eenvoudig feest maar gezellig.
Jullie zijn vast ook allemaal wel eens op een bruiloft geweest. Er zijn grote verwachtingen van gezelligheid en lekker eten en drinken. En als hoogtepunt natuurlijk de taart. Hoewel ik zelf niet zo traditioneel ben, heb ik wel gezien wat een paniek er kan zijn als zo’n dag niet gaat zoals de families het gewend zijn. Stel je voor dat de taart op is, dat de bruid haar hoedje vergeet, dat de trouwauto kapot gaat. Alles moet goed geregeld zijn anders zal die dag voor altijd herinnert worden aan de dingen die fout gingen in plaats van het heerlijke feit van het huwelijk.
Zo is er in de Bijbel ook een bruiloft die voor altijd herinnert wordt aan een rekenfout van een bruidegom. Maar meer nog aan de heerlijkheid van de Bruidegom, aan Zijn grote macht en de nieuwe tijd die Hij met nieuwe wijn aankondigt.
Johannes 2:1-12
En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en de moeder van Jezus was daar. En Jezus was ook voor de bruiloft uitgenodigd, en Zijn discipelen. En toen er een tekort aan wijn ontstond, zei de moeder van Jezus tegen Hem: Zij hebben geen wijn meer. Jezus zei tegen haar: Vrouw, wat heb Ik met u te doen? Mijn uur is nog niet gekomen. Zijn moeder zei tegen de dienaars: Wat Hij ook tegen u zal zeggen, doe het. En daar waren zes stenen watervaten neergezet, volgens het reinigingsgebruik van de Joden, elk met een inhoud van twee of drie metreten. Jezus zei tegen hen: Vul de watervaten met water. En zij vulden ze tot aan de rand. En Hij zei tegen hen: Schep er nu iets uit en breng het naar de ceremoniemeester; en zij brachten het. Toen nu de ceremoniemeester het water geproefd had, dat wijn geworden was – hij wist niet waar de wijn vandaan kwam, maar de dienaars die het water geschept hadden, wisten het – riep de ceremoniemeester de bruidegom. En hij zei tegen hem: Iedereen zet eerst de goede wijn voor, en wanneer men er goed van gedronken heeft, daarna de mindere; u hebt de goede wijn tot nu bewaard. Dit heeft Jezus gedaan als begin van de tekenen, te Kana in Galilea, en Hij heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem. Daarna ging Hij naar Kapernaüm, Hij, Zijn moeder, Zijn broers en Zijn discipelen; en zij bleven daar niet veel dagen.
1. Wat er gebeurde
Nadat we een tijd geleden gezien hadden hoe het Woord, Gods wijsheid, vleesgeworden was, hoe Christus in deze wereld is gekomen om God te openbaren. Zien we nu hier hoe Hij een begin maakt om Zijn heerlijkheid te openbaren.
Tot nu was de Heere Jezus opgegroeid als een timmerman. Hij draaide mee in het dagelijkse leven, hij leerde de menselijke gewoonten, het verdriet, maar ook de vreugden kennen. Zoals hier op een bruiloft.
Zijn moeder was uitgenodigd, maar ook Jezus zelf en Zijn discipelen. Jozef, de man van Maria, wordt niet genoemd, hij was waarschijnlijk al gestorven.
En zo gaan ze samen naar deze bruiloft in Kana. Kana ligt boven in Israel, boven Nazareth en naast de Zee van Tiberias. Dit was de omgeving waar Hij opgegroeid was, gewoon als een mens van vlees en bloed. Meer had Hij nog niet van Zichzelf, of beter, van Zijn Vader laten zien.
Maar hier op deze bruiloft zal dat veranderen.
Vers 3
En toen er een tekort aan wijn ontstond, zei de moeder van Jezus tegen Hem: Zij hebben geen wijn meer.
Je kunt je de paniek voorstellen toen de wijn begon op te raken. Zou de bruiloft daaraan herinnert worden. Verkeerd gerekend of gewoon te weinig geld om genoeg wijn te kopen. En de moeder van Jezus heeft medelijden. En ze weet dat haar zoon niet zomaar een mens is. Ze weet wie Hij is en daarom komt ze naar Hem toe en zegt: De wijn is op.
Meer zegt ze niet. Maar de Heere Jezus weet wat ze bedoelt, ze wil dat Hij Zijn macht toont, niet dat hij naar de winkel gaat om meer wijn, maar dat Hij gaat laten zien wie Hij werkelijk is.
Maar Jezus antwoord, misschien wat hard:
Vers 4
Vrouw, wat heb Ik met u te doen? Mijn uur is nog niet gekomen.
De Heere Jezus wijst haar terecht, alsof Hij zich losmaakt van haar en laat zien dat er een nieuwe tijd is aangebroken waarin de bloedband met Zijn moeder naar de achtergrond verdwijnt. Maar Maria verwacht iets groots!
Vers 5
Zijn moeder zei tegen de dienaars: Wat Hij ook tegen u zal zeggen, doe het.
Ondanks de terughoudendheid van de Heere Jezus verwacht ze toch dat Hij zal ingrijpen! En daarom zegt ze tegen de dienaren: Doe wat Hij zegt, wat het ook is.
Vers 6
En daar waren zes stenen watervaten neergezet, volgens het reinigingsgebruik van de Joden, elk met een inhoud van twee of drie metreten.
Ergens in het huis waar de bruiloft gehouden werd, stonden grote watervaten. Zes van zo’n 100 liter. Ze werden gebruikt, waarschijnlijk volgens de Joodse wetten voor rituele reiniging. Zeker bij een Joodse bruiloft was deze reiniging een heel belangrijk onderdeel van de huwelijksvoltrekking. Een reine, smetteloze bruid werd aan de bruidegom voorgesteld, je herkent die woorden vast wel.
Maar Jezus gaat daar iets heerlijks mee doen. Het oude gebruik zal veranderen in iets wat overvloedige vreugde brengt. Maar eerst moet er nog wat gebeuren.
Vers 7
Jezus zei tegen hen: Vul de watervaten met water. En zij vulden ze tot aan de rand.
Zoals Maria verwacht had, geeft Jezus een opdracht. Als die watervaten moeten vol. De wijn was op, maar Jezus denk aan water. Water was er genoeg. En, wat een geloof ook van de dienaren, zo vullen ze de watervaten, niet voor de helft maar tot de rand. Helemaal vol. Zo’n 600 liter water. Dat is bijna 3 containers vol met water.
Vers 8
En Hij zei tegen hen: Schep er nu iets uit en breng het naar de ceremoniemeester; en zij brachten het.
Opnieuw geeft de Heere Jezus een opdracht. “Schep uit de watervaten,” en ze doen het. Ze doen wat Jezus zegt. Zonder te aarzelen. Misschien waren ze wel bang voor de reactie van de ceremoniemeester: “Waarom laten jullie me water drinken?”
Vers 9-10
Toen nu de ceremoniemeester het water geproefd had, dat wijn geworden was – hij wist niet waar de wijn vandaan kwam, maar de dienaars die het water geschept hadden, wisten het – riep de ceremoniemeester de bruidegom. En hij zei tegen hem: Iedereen zet eerst de goede wijn voor, en wanneer men er goed van gedronken heeft, daarna de mindere; u hebt de goede wijn tot nu bewaard.
Ondertussen had de Heere Jezus een heerlijk wonder gedaan! Het water, 600 liter water, was in wijn veranderd. In veel heerlijkere wijn. De beste wijn!
Je kunt je de vreugde voorstellen op dat feest. De bruiloften duurden toen langer, soms wel zeven dagen en ook werd de hele omgeving uitgenodigd. En zo hoefden ze hen geen water voor te zetten maar heerlijke zoete wijn die het hart verblijd.
Nee, Jezus had geen wijn gemaakt zodat ze dronken konden worden, Jezus deed dit wonder niet om zonde aan te moedigen, maar Hij wil iets heerlijks laten zien, dit was het begin van iets nieuws en iets groots, iets groters dan een bruiloft, iets groters dan wijn.
Vers 11
Dit heeft Jezus gedaan als begin van de tekenen, te Kana in Galilea, en Hij heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem
2. Waarom het gebeurde
Het was niet zomaar het verlangen van de Heere Jezus om deze bruiloft te redden en de gasten een mooie tijd te geven. Het was het begin van de tekenen. Tekenen zijn wonderen, krachten. Tekenen in dit natuurlijke leven van bovennatuurlijke kracht. Ze laten zien dat er meer is dan wat ons oog ziet. Er is een geestelijke werkelijkheid. Hoe zijn we die, in onze tijd, in deze wereld uit het oog verloren.
Alles wordt aan de hand van de wetenschap uitgelegd, verklaard en de geestelijke wereld is meer voor mensen die in spoken geloven.
Maar Jezus laat hier voor het eerst zien dat hij meer is dan een mens. Hij is het vlees geworden Woord, wat onder ons gewoond heeft, en we hebben Zijn heerlijkheid gezien, vol genade en waarheid, zoals Johannes het in het vorige hoofdstuk zegt.
Hier begint Hij Zijn heerlijkheid te openbaren. Tot dan leefde Hij als een gewoon mens, maar nu is Zijn Godheid, Zijn kracht niet meer tegen te houden en breekt Zijn heerlijkheid door als de zon door de wolken.
We zien het al in de manier waarop Hij met Zijn moeder omgaat.
Vers 4
Vrouw, wat heb Ik met u te doen? Mijn uur is nog niet gekomen.
Waarom zegt Hij dat? Is dat niet oneerbiedig? Hier maakt de Heere Jezus zich los van de aardse bloedbanden. Zijn Godheid openbaart zich. Als mens had Hij zich onderworpen aan Zijn moeder, maar nu het komt op Zijn goddelijke natuur, is Hij allereerst gehoorzaam aan Zijn Vader in de hemel. Hij wacht op Zijn tijd, niet de tijd van zijn moeder. De Roomse Kerk leert dat Hij naar zijn moeder luistert, ze is als het ware een bemiddelaar tussen ons en Jezus, maar hier zien we dat zij die plek niet in mag nemen.
Zo moet ze haar Zoon overgeven. En Zijn heerlijkheid toont Hij alleen op Gods bevel. En zo noemt Jezus haar vrouw, hij maakt zich los.
Bloedbanden doen er toe in het natuurlijke, maar niet in het geestelijke!
Markus 3:32-35
En de menigte zat om Hem heen; en ze zeiden tegen Hem: Zie, Uw moeder en Uw broers daarbuiten zoeken U. En Hij antwoordde hun en zei: Wie is Mijn moeder, of wie zijn Mijn broers? En terwijl Hij rondom Zich keek naar hen die om Hem heen zaten, zei Hij: Zie, Mijn moeder en Mijn broeders; want wie de wil van God doet, die is Mijn broeder en Mijn zuster en Mijn moeder.
We zien dit ook aan het einde van Zijn leven:
Johannes 19:26-27
Toen nu Jezus Zijn moeder zag en de discipel die Hij liefhad, bij haar zag staan, zei Hij tegen Zijn moeder: Vrouw, zie, uw zoon. 27 Daarna zei Hij tegen de discipel: Zie, uw moeder. En vanaf dat moment nam de discipel haar in zijn huis.
Hij draagt haar over aan Johannes, de schrijver van deze brief. En, weet je wat me opviel: Zowel Johannes als Maria worden nooit bij name genoemd. Hij noemt zichzelf de discipel die Jezus liefhad, en Maria, de moeder van Jezus. En omdat Johannes veel voor Maria gezorgd heeft, denk ik dat we in dit Evangelie ook veel van haar getuigenis lezen.
Maar, zo zien we hierin dat Zijn heerlijkheid doorbreekt. Vooral in het wonder zelf. Een teken. Iets wat verder wijst dan de wijn zelf. Dit is wat Jezus wil zeggen.
Vers 6
Kijk naar vers 6. Het zijn watervaten die gebruikt worden voor de reiniging. Deze gebruikt Jezus. Hij vervangt het water voor iets nieuws, iets beters.
Dat is wat Jezus kwam doen. Dit was het begin van Zijn tekenen, zo openbaarde Hij Zijn heerlijkheid. De oude gebruiken, de oude wettische manier van leven kwam Hij wonderlijk veranderen in een nieuwe vreugdevolle manier.
Het Oude Verbond zou gaan plaats maken voor een Nieuw Verbond wat beter is, heerlijker dan het oude.
Hebreeën 8:13
Als Hij spreekt van een nieuw verbond, heeft Hij daarmee het eerste voor verouderd verklaard. En wat oud is verklaard en wat veroudert, staat op het punt te verdwijnen.
Vers 9
De ceremoniemeester had het water geproefd, het was wijn geworden en het was beter dan wat hij ooit geproefd had.
Ja, de wijn was beter en zoals een bruiloft wijst op een nieuw begin, een nieuwe tijd. Zo begint het Messiaanse tijdperk en zo roept Hij: “Kom tot het water en schep gratis wijn.”
Jesaja 55:1
O, alle dorstigen, kom tot de wateren, en u die geen geld hebt, kom, koop en eet, ja, kom, koop zonder geld, zonder prijs, wijn en melk.
Ja, deze Messias, die door dit eerste teken zo Gods heerlijkheid en macht laat zien. Roept ons vanmiddag tot zich om van Hem wijn te kopen. Voor niets.
3. Wat het voor ons betekent
Welke betekenis heeft dit teken voor ons vandaag, vanmiddag en deze week? Als je leeg bent, als je het verkeerd berekent hebt. Als je wijn op is, als je vreugde weg is in de Heere Jezus.
Vaak is dat een teken van Gods oordeel, Zijn kastijding:
Jesaja 24:11
De nieuwe wijn treurt, de wijnstok verkommert, allen die blij zijn van hart, zuchten. De vreugdemuziek van tamboerijnen houdt op, het gejoel van uitgelaten mensen verstomt, de vreugdemuziek van de harp houdt op. Zij zullen geen wijn meer drinken onder gezang, sterkedrank zal bitter zijn voor wie hem drinken. Gebroken is Chaosstad, gesloten zijn alle huizen, niemand kan erin. Op straat is er gejammer over de wijn; alle blijdschap is ondergegaan, de vreugde uit het land is verdwenen. In de stad is verwoesting overgebleven, een ruïne; de poort is verbrijzeld.
Is dat hoe je je voelt? Misschien heb je gezondigd en is al je vreugde verdwenen.
Misschien roep je het met Maria, de wijn is op. Besef dan dat de Heere jouw niets verplicht is. Je hebt niets verdient. De Heere hoeft niet naar je te luisteren, zoals Hij niet naar Maria hoefde te luisteren.
Maar, Zijn uur komt. Broeders en zusters, ik wil je ook net als Maria op je hart drukken: Wat Hij ook tegen u zal zeggen, doe het.
Hij zal wonderen doen! Ik geloof het. Daarom, doe wat Hij zegt. Er zijn maar heel weinig wonderen waarin de Heere Jezus niet eerst een opdracht gaf. Wil je daarom water in wijn zien veranderen. Wil je verandering zien. Doe wat Hij zegt!
Niet omdat het logisch is. Misschien lijkt het nutteloos om die watervaten te vullen. Misschien lijkt het nutteloos om die buurvrouw aan te spreken en het Evangelie te delen. Misschien lijkt het nutteloos om voor te bereiden op een kinderclub in deze buurt. Misschien lijkt het nutteloos om naar de bidstond te komen (of waar dan ook te bidden). Misschien lijkt het nutteloos om folders uit te delen. Misschien lijkt het nutteloos om je kinderen op te voeden, steeds weer te corrigeren. Misschien lijkt het nutteloos om naar een gemeente te gaan. Misschien lijkt het nutteloos om je Bijbel te lezen. Misschien lijkt het nutteloos om gedoopt te worden. Maar Jezus zal dat water in wijn veranderen.
Vul die vaten tot de rand. Gehoorzaam niet een klein beetje. Als ze maar een bodempje in die vaten hadden gedaan, hadden ze ook maar een bodempje wijn gehad. Gehoorzaam tot de rand, broeders en zusters, neem geen genoegen met wat oppervlakkige gehoorzaamheid. Volg Jezus helemaal. Dan zal je vreugde overstromen, overvloedig zijn!
Als Hij iets geeft, dan geeft Hij beter dan wat je zelf waar dan ook kunt kopen. Vertrouw Hem, doe wat Hij zegt en verwacht het onmogelijke. Verwacht iets nieuws.
Hij heeft ervoor betaalt. Het is terecht dat je vreugde weg is. Dat je alleen maar water overhebt. Maar hij heeft de pers getreden, alles wat tegen je getuigd vertreden zoals we vorige keer gezien hebben.
Jezus dronk de bittere beker van Gods toorn, vol droesem. En nu heeft Hij wijn voor je. Nieuwe wijn. Nee, geen aardse wijn die enkel vreugde geeft omdat je daardoor minder goed kunt nadenken en wat verdooft. Maar vergeving, verlossing en vervulling met de Heilige Geest.
En word niet dronken van wijn, waarin losbandigheid is, maar word vervuld met de Geest. (Efeze 5:18)
O, alle dorstigen, kom tot de wateren, koop zonder geld wijn!
Hier zien we de heerlijkheid van God in het eerste wonder van Christus. Dit is de heerlijkheid die Hij geeft als we gehoorzamen, tot de rand, hoe nutteloos het ook lijkt.
Vorige week hadden we een bruiloft. We hadden een eind gereden. En het was heerlijk om te zien hoe een jonge broeder en zuster elkaar in een verbond aan elkaar gaven. Het was een eenvoudig feest maar gezellig.
Jullie zijn vast ook allemaal wel eens op een bruiloft geweest. Er zijn grote verwachtingen van gezelligheid en lekker eten en drinken. En als hoogtepunt natuurlijk de taart. Hoewel ik zelf niet zo traditioneel ben, heb ik wel gezien wat een paniek er kan zijn als zo’n dag niet gaat zoals de families het gewend zijn. Stel je voor dat de taart op is, dat de bruid haar hoedje vergeet, dat de trouwauto kapot gaat. Alles moet goed geregeld zijn anders zal die dag voor altijd herinnert worden aan de dingen die fout gingen in plaats van het heerlijke feit van het huwelijk.
Zo is er in de Bijbel ook een bruiloft die voor altijd herinnert wordt aan een rekenfout van een bruidegom. Maar meer nog aan de heerlijkheid van de Bruidegom, aan Zijn grote macht en de nieuwe tijd die Hij met nieuwe wijn aankondigt.
Johannes 2:1-12
En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en de moeder van Jezus was daar. En Jezus was ook voor de bruiloft uitgenodigd, en Zijn discipelen. En toen er een tekort aan wijn ontstond, zei de moeder van Jezus tegen Hem: Zij hebben geen wijn meer. Jezus zei tegen haar: Vrouw, wat heb Ik met u te doen? Mijn uur is nog niet gekomen. Zijn moeder zei tegen de dienaars: Wat Hij ook tegen u zal zeggen, doe het. En daar waren zes stenen watervaten neergezet, volgens het reinigingsgebruik van de Joden, elk met een inhoud van twee of drie metreten. Jezus zei tegen hen: Vul de watervaten met water. En zij vulden ze tot aan de rand. En Hij zei tegen hen: Schep er nu iets uit en breng het naar de ceremoniemeester; en zij brachten het. Toen nu de ceremoniemeester het water geproefd had, dat wijn geworden was – hij wist niet waar de wijn vandaan kwam, maar de dienaars die het water geschept hadden, wisten het – riep de ceremoniemeester de bruidegom. En hij zei tegen hem: Iedereen zet eerst de goede wijn voor, en wanneer men er goed van gedronken heeft, daarna de mindere; u hebt de goede wijn tot nu bewaard. Dit heeft Jezus gedaan als begin van de tekenen, te Kana in Galilea, en Hij heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem. Daarna ging Hij naar Kapernaüm, Hij, Zijn moeder, Zijn broers en Zijn discipelen; en zij bleven daar niet veel dagen.
1. Wat er gebeurde
Nadat we een tijd geleden gezien hadden hoe het Woord, Gods wijsheid, vleesgeworden was, hoe Christus in deze wereld is gekomen om God te openbaren. Zien we nu hier hoe Hij een begin maakt om Zijn heerlijkheid te openbaren.
Tot nu was de Heere Jezus opgegroeid als een timmerman. Hij draaide mee in het dagelijkse leven, hij leerde de menselijke gewoonten, het verdriet, maar ook de vreugden kennen. Zoals hier op een bruiloft.
Zijn moeder was uitgenodigd, maar ook Jezus zelf en Zijn discipelen. Jozef, de man van Maria, wordt niet genoemd, hij was waarschijnlijk al gestorven.
En zo gaan ze samen naar deze bruiloft in Kana. Kana ligt boven in Israel, boven Nazareth en naast de Zee van Tiberias. Dit was de omgeving waar Hij opgegroeid was, gewoon als een mens van vlees en bloed. Meer had Hij nog niet van Zichzelf, of beter, van Zijn Vader laten zien.
Maar hier op deze bruiloft zal dat veranderen.
Vers 3
En toen er een tekort aan wijn ontstond, zei de moeder van Jezus tegen Hem: Zij hebben geen wijn meer.
Je kunt je de paniek voorstellen toen de wijn begon op te raken. Zou de bruiloft daaraan herinnert worden. Verkeerd gerekend of gewoon te weinig geld om genoeg wijn te kopen. En de moeder van Jezus heeft medelijden. En ze weet dat haar zoon niet zomaar een mens is. Ze weet wie Hij is en daarom komt ze naar Hem toe en zegt: De wijn is op.
Meer zegt ze niet. Maar de Heere Jezus weet wat ze bedoelt, ze wil dat Hij Zijn macht toont, niet dat hij naar de winkel gaat om meer wijn, maar dat Hij gaat laten zien wie Hij werkelijk is.
Maar Jezus antwoord, misschien wat hard:
Vers 4
Vrouw, wat heb Ik met u te doen? Mijn uur is nog niet gekomen.
De Heere Jezus wijst haar terecht, alsof Hij zich losmaakt van haar en laat zien dat er een nieuwe tijd is aangebroken waarin de bloedband met Zijn moeder naar de achtergrond verdwijnt. Maar Maria verwacht iets groots!
Vers 5
Zijn moeder zei tegen de dienaars: Wat Hij ook tegen u zal zeggen, doe het.
Ondanks de terughoudendheid van de Heere Jezus verwacht ze toch dat Hij zal ingrijpen! En daarom zegt ze tegen de dienaren: Doe wat Hij zegt, wat het ook is.
Vers 6
En daar waren zes stenen watervaten neergezet, volgens het reinigingsgebruik van de Joden, elk met een inhoud van twee of drie metreten.
Ergens in het huis waar de bruiloft gehouden werd, stonden grote watervaten. Zes van zo’n 100 liter. Ze werden gebruikt, waarschijnlijk volgens de Joodse wetten voor rituele reiniging. Zeker bij een Joodse bruiloft was deze reiniging een heel belangrijk onderdeel van de huwelijksvoltrekking. Een reine, smetteloze bruid werd aan de bruidegom voorgesteld, je herkent die woorden vast wel.
Maar Jezus gaat daar iets heerlijks mee doen. Het oude gebruik zal veranderen in iets wat overvloedige vreugde brengt. Maar eerst moet er nog wat gebeuren.
Vers 7
Jezus zei tegen hen: Vul de watervaten met water. En zij vulden ze tot aan de rand.
Zoals Maria verwacht had, geeft Jezus een opdracht. Als die watervaten moeten vol. De wijn was op, maar Jezus denk aan water. Water was er genoeg. En, wat een geloof ook van de dienaren, zo vullen ze de watervaten, niet voor de helft maar tot de rand. Helemaal vol. Zo’n 600 liter water. Dat is bijna 3 containers vol met water.
Vers 8
En Hij zei tegen hen: Schep er nu iets uit en breng het naar de ceremoniemeester; en zij brachten het.
Opnieuw geeft de Heere Jezus een opdracht. “Schep uit de watervaten,” en ze doen het. Ze doen wat Jezus zegt. Zonder te aarzelen. Misschien waren ze wel bang voor de reactie van de ceremoniemeester: “Waarom laten jullie me water drinken?”
Vers 9-10
Toen nu de ceremoniemeester het water geproefd had, dat wijn geworden was – hij wist niet waar de wijn vandaan kwam, maar de dienaars die het water geschept hadden, wisten het – riep de ceremoniemeester de bruidegom. En hij zei tegen hem: Iedereen zet eerst de goede wijn voor, en wanneer men er goed van gedronken heeft, daarna de mindere; u hebt de goede wijn tot nu bewaard.
Ondertussen had de Heere Jezus een heerlijk wonder gedaan! Het water, 600 liter water, was in wijn veranderd. In veel heerlijkere wijn. De beste wijn!
Je kunt je de vreugde voorstellen op dat feest. De bruiloften duurden toen langer, soms wel zeven dagen en ook werd de hele omgeving uitgenodigd. En zo hoefden ze hen geen water voor te zetten maar heerlijke zoete wijn die het hart verblijd.
Nee, Jezus had geen wijn gemaakt zodat ze dronken konden worden, Jezus deed dit wonder niet om zonde aan te moedigen, maar Hij wil iets heerlijks laten zien, dit was het begin van iets nieuws en iets groots, iets groters dan een bruiloft, iets groters dan wijn.
Vers 11
Dit heeft Jezus gedaan als begin van de tekenen, te Kana in Galilea, en Hij heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem
2. Waarom het gebeurde
Het was niet zomaar het verlangen van de Heere Jezus om deze bruiloft te redden en de gasten een mooie tijd te geven. Het was het begin van de tekenen. Tekenen zijn wonderen, krachten. Tekenen in dit natuurlijke leven van bovennatuurlijke kracht. Ze laten zien dat er meer is dan wat ons oog ziet. Er is een geestelijke werkelijkheid. Hoe zijn we die, in onze tijd, in deze wereld uit het oog verloren.
Alles wordt aan de hand van de wetenschap uitgelegd, verklaard en de geestelijke wereld is meer voor mensen die in spoken geloven.
Maar Jezus laat hier voor het eerst zien dat hij meer is dan een mens. Hij is het vlees geworden Woord, wat onder ons gewoond heeft, en we hebben Zijn heerlijkheid gezien, vol genade en waarheid, zoals Johannes het in het vorige hoofdstuk zegt.
Hier begint Hij Zijn heerlijkheid te openbaren. Tot dan leefde Hij als een gewoon mens, maar nu is Zijn Godheid, Zijn kracht niet meer tegen te houden en breekt Zijn heerlijkheid door als de zon door de wolken.
We zien het al in de manier waarop Hij met Zijn moeder omgaat.
Vers 4
Vrouw, wat heb Ik met u te doen? Mijn uur is nog niet gekomen.
Waarom zegt Hij dat? Is dat niet oneerbiedig? Hier maakt de Heere Jezus zich los van de aardse bloedbanden. Zijn Godheid openbaart zich. Als mens had Hij zich onderworpen aan Zijn moeder, maar nu het komt op Zijn goddelijke natuur, is Hij allereerst gehoorzaam aan Zijn Vader in de hemel. Hij wacht op Zijn tijd, niet de tijd van zijn moeder. De Roomse Kerk leert dat Hij naar zijn moeder luistert, ze is als het ware een bemiddelaar tussen ons en Jezus, maar hier zien we dat zij die plek niet in mag nemen.
Zo moet ze haar Zoon overgeven. En Zijn heerlijkheid toont Hij alleen op Gods bevel. En zo noemt Jezus haar vrouw, hij maakt zich los.
Bloedbanden doen er toe in het natuurlijke, maar niet in het geestelijke!
Markus 3:32-35
En de menigte zat om Hem heen; en ze zeiden tegen Hem: Zie, Uw moeder en Uw broers daarbuiten zoeken U. En Hij antwoordde hun en zei: Wie is Mijn moeder, of wie zijn Mijn broers? En terwijl Hij rondom Zich keek naar hen die om Hem heen zaten, zei Hij: Zie, Mijn moeder en Mijn broeders; want wie de wil van God doet, die is Mijn broeder en Mijn zuster en Mijn moeder.
We zien dit ook aan het einde van Zijn leven:
Johannes 19:26-27
Toen nu Jezus Zijn moeder zag en de discipel die Hij liefhad, bij haar zag staan, zei Hij tegen Zijn moeder: Vrouw, zie, uw zoon. 27 Daarna zei Hij tegen de discipel: Zie, uw moeder. En vanaf dat moment nam de discipel haar in zijn huis.
Hij draagt haar over aan Johannes, de schrijver van deze brief. En, weet je wat me opviel: Zowel Johannes als Maria worden nooit bij name genoemd. Hij noemt zichzelf de discipel die Jezus liefhad, en Maria, de moeder van Jezus. En omdat Johannes veel voor Maria gezorgd heeft, denk ik dat we in dit Evangelie ook veel van haar getuigenis lezen.
Maar, zo zien we hierin dat Zijn heerlijkheid doorbreekt. Vooral in het wonder zelf. Een teken. Iets wat verder wijst dan de wijn zelf. Dit is wat Jezus wil zeggen.
Vers 6
Kijk naar vers 6. Het zijn watervaten die gebruikt worden voor de reiniging. Deze gebruikt Jezus. Hij vervangt het water voor iets nieuws, iets beters.
Dat is wat Jezus kwam doen. Dit was het begin van Zijn tekenen, zo openbaarde Hij Zijn heerlijkheid. De oude gebruiken, de oude wettische manier van leven kwam Hij wonderlijk veranderen in een nieuwe vreugdevolle manier.
Het Oude Verbond zou gaan plaats maken voor een Nieuw Verbond wat beter is, heerlijker dan het oude.
Hebreeën 8:13
Als Hij spreekt van een nieuw verbond, heeft Hij daarmee het eerste voor verouderd verklaard. En wat oud is verklaard en wat veroudert, staat op het punt te verdwijnen.
Vers 9
De ceremoniemeester had het water geproefd, het was wijn geworden en het was beter dan wat hij ooit geproefd had.
Ja, de wijn was beter en zoals een bruiloft wijst op een nieuw begin, een nieuwe tijd. Zo begint het Messiaanse tijdperk en zo roept Hij: “Kom tot het water en schep gratis wijn.”
Jesaja 55:1
O, alle dorstigen, kom tot de wateren, en u die geen geld hebt, kom, koop en eet, ja, kom, koop zonder geld, zonder prijs, wijn en melk.
Ja, deze Messias, die door dit eerste teken zo Gods heerlijkheid en macht laat zien. Roept ons vanmiddag tot zich om van Hem wijn te kopen. Voor niets.
3. Wat het voor ons betekent
Welke betekenis heeft dit teken voor ons vandaag, vanmiddag en deze week? Als je leeg bent, als je het verkeerd berekent hebt. Als je wijn op is, als je vreugde weg is in de Heere Jezus.
Vaak is dat een teken van Gods oordeel, Zijn kastijding:
Jesaja 24:11
De nieuwe wijn treurt, de wijnstok verkommert, allen die blij zijn van hart, zuchten. De vreugdemuziek van tamboerijnen houdt op, het gejoel van uitgelaten mensen verstomt, de vreugdemuziek van de harp houdt op. Zij zullen geen wijn meer drinken onder gezang, sterkedrank zal bitter zijn voor wie hem drinken. Gebroken is Chaosstad, gesloten zijn alle huizen, niemand kan erin. Op straat is er gejammer over de wijn; alle blijdschap is ondergegaan, de vreugde uit het land is verdwenen. In de stad is verwoesting overgebleven, een ruïne; de poort is verbrijzeld.
Is dat hoe je je voelt? Misschien heb je gezondigd en is al je vreugde verdwenen.
Misschien roep je het met Maria, de wijn is op. Besef dan dat de Heere jouw niets verplicht is. Je hebt niets verdient. De Heere hoeft niet naar je te luisteren, zoals Hij niet naar Maria hoefde te luisteren.
Maar, Zijn uur komt. Broeders en zusters, ik wil je ook net als Maria op je hart drukken: Wat Hij ook tegen u zal zeggen, doe het.
Hij zal wonderen doen! Ik geloof het. Daarom, doe wat Hij zegt. Er zijn maar heel weinig wonderen waarin de Heere Jezus niet eerst een opdracht gaf. Wil je daarom water in wijn zien veranderen. Wil je verandering zien. Doe wat Hij zegt!
Niet omdat het logisch is. Misschien lijkt het nutteloos om die watervaten te vullen. Misschien lijkt het nutteloos om die buurvrouw aan te spreken en het Evangelie te delen. Misschien lijkt het nutteloos om voor te bereiden op een kinderclub in deze buurt. Misschien lijkt het nutteloos om naar de bidstond te komen (of waar dan ook te bidden). Misschien lijkt het nutteloos om folders uit te delen. Misschien lijkt het nutteloos om je kinderen op te voeden, steeds weer te corrigeren. Misschien lijkt het nutteloos om naar een gemeente te gaan. Misschien lijkt het nutteloos om je Bijbel te lezen. Misschien lijkt het nutteloos om gedoopt te worden. Maar Jezus zal dat water in wijn veranderen.
Vul die vaten tot de rand. Gehoorzaam niet een klein beetje. Als ze maar een bodempje in die vaten hadden gedaan, hadden ze ook maar een bodempje wijn gehad. Gehoorzaam tot de rand, broeders en zusters, neem geen genoegen met wat oppervlakkige gehoorzaamheid. Volg Jezus helemaal. Dan zal je vreugde overstromen, overvloedig zijn!
Als Hij iets geeft, dan geeft Hij beter dan wat je zelf waar dan ook kunt kopen. Vertrouw Hem, doe wat Hij zegt en verwacht het onmogelijke. Verwacht iets nieuws.
Hij heeft ervoor betaalt. Het is terecht dat je vreugde weg is. Dat je alleen maar water overhebt. Maar hij heeft de pers getreden, alles wat tegen je getuigd vertreden zoals we vorige keer gezien hebben.
Jezus dronk de bittere beker van Gods toorn, vol droesem. En nu heeft Hij wijn voor je. Nieuwe wijn. Nee, geen aardse wijn die enkel vreugde geeft omdat je daardoor minder goed kunt nadenken en wat verdooft. Maar vergeving, verlossing en vervulling met de Heilige Geest.
En word niet dronken van wijn, waarin losbandigheid is, maar word vervuld met de Geest. (Efeze 5:18)
O, alle dorstigen, kom tot de wateren, koop zonder geld wijn!
Hier zien we de heerlijkheid van God in het eerste wonder van Christus. Dit is de heerlijkheid die Hij geeft als we gehoorzamen, tot de rand, hoe nutteloos het ook lijkt.
Deze preek is gehouden op 23 juni 2024 in De Levensboom in Ovezande.