Vluchtelingen in het Midden-Oosten: 35 miljoen mensen worstelen voor hoop
Het transcript is op dit moment nog niet beschikbaar.
Voortdurende conflicten in het Midden-Oosten hebben een groot aantal mensen uit deze regio verjaagd, het grootste aantal in de wereld. Het is onmogelijk om nauwkeurig het aantal ontheemden en vluchtelingen te tellen die in hun land blijven — laat staan de honderden duizenden die gestorven zijn.
- Palestijnse vluchtelingen – 1.5 miljoen.
- Sudan – 3,2 miljoen intern ontheemden en 4,5 miljoen vluchtelingen.
- Zuid-Soedan – 2,3 miljoen intern ontheemden en 2 miljoen vluchtelingen.
- Irak – 3 miljoen ontheemden en 2 miljoen vluchtelingen.
- Syrië – 6 miljoen intern ontheemden en 6,5 miljoen vluchtelingen (de meesten in Turkije, Libanon, Jordanië en Egypte).
- Jemen – 4 miljoen mensen ontheemd en 15 miljoen mensen verhongeren bijna.
Dit zijn meer dan 35 miljoen dakloze mannen, vrouwen en kinderen! De meesten leven nog steeds deze regio.
Voor de burgeroorlog in Syrië, had Mahir een adviesbureau en Mouna gaf les op de middelbare school, de beste school van Aleppo. Het leven was goed en ook me hun vijf kinderen ging het goed. Ook tijdens de eerste jaren van de oorlog konden ze in hun huis blijven.
Maar omdat het verplicht was om in het leger te dienen, besloten ze te vluchten om te voorkomen dat ze hun drie tienerjongens in de militaire dienst zouden verliezen. Ze pakten een paar van hun meest waardevolle bezittingen, namen zoveel geld als ze konden, reden naar de kust en huurden een locale reisgids om hen mee te nemen over de Middellandse zee naar Turkije. In tegenstelling tot veel armere vluchtelingen die op zee de dood riskeren, konden zij een hogere prijs betalen voor een veiligere boot.
Nadat ze langs de kust van Turkije gereisd hadden, staken ze uiteindelijke over naar het eiland Lesbos. Daar registreerden ze zich bij de VN in het vluchtelingenkamp Moria. Dit kamp is overvol, de sanitaire voorzieningen zijn vreselijk en er heerst veel geweld.
Na vijf jaar in dit kamp, werd hun aanvraag voor een vluchtelingenstatus eindelijk aanvaard door Brazilië waar ze samen een nieuw leven hopen te beginnen.
God werkt op wonderbaarlijke wijze onder de vluchtelingen in het Midden-Oosten. Ongekende aantallen Moslims komen tot geloof in Christus. In Jordanië en Libanon zijn buitenlandse werkers vrij om samen te werken met de kerken om vluchtelingen te dienen.
In Libanon dienen evangelische gemeenten en agentschappen de Syrische Moslimvluchtelingen in Beirut en onder de vluchtelingen in onofficiële kampen in de Bekavallei. God zegent deze liefdevolle Christelijke daden en de gemeenten lopen over met gelovige vluchtelingen, de meesten van hen zijn Koerden uit Syrië.
Ook in Jordanië werken kerken en agentschappen al jaren onder Irakese en Syrische vluchtelingen, hun reactie op het Evangelie is bemoedigend. In Egypte dienen tal van bedieningen en gemeenten onder Sudanese vluchtelingen.
Sommige gemeenten in Syrië bereiken moedig de behoeftige vluchtelingen en nominale Christenen. Nu zijn er in die gemeenten vaak meer teleurgestelde Moslims dan oorspronkelijke gemeenteleden!
- Bid voor zorg en bescherming voor de kwetsbaren en getroffenen.
- Bid dat degenen met trauma’s en schaamte herstel vinden in Jezus.
- Bid dat de hoop en de liefde van Christus de wanhoop en discriminatie zal verdrijven.
Overgenomen van Prayercast
Overgenomen van Prayercast