God is geen man, dat Hij liegen zou,
of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou. Zou Híj iets zeggen en het dan niet doen? Zou Híj spreken en het niet gestand doen? 20 Zie, ik kreeg opdracht om te zegenen: als Hij zegent, kan ik het niet keren. (Numeri 23:19)

God is geen man, dat Hij liegen zou,
of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou. Zou Híj iets zeggen en het dan niet doen? Zou Híj spreken en het niet gestand doen? 20 Zie, ik kreeg opdracht om te zegenen: als Hij zegent, kan ik het niet keren. (Numeri 23:19)


“Wolf! Wolf!” Zo hard hij kon riep de kleine jongen. ’s Morgens was hij zijn schapen naar het veld gegaan. Maar hij vond het maar saai. De schapen graasden maar en er gebeurde nooit wat. Daarom kreeg hij een plannetje.

Zo hard hij kon riep hij: “Wolf, een wolf! Hij eet mijn arme schaapjes op!” De hele boerderij was in rep en roer! Vader kwam aangerend en ook zijn knecht liet het werk liggen en vloog gewapend met een grote stok naar het veld waar de kleine jongen de schapen aan het weiden was.

Maar het was voor niets. Er was geen wolf. Die ondeugende jongen hield hen voor de gek. En dat gebeurde niet één keer, niet twee keer, maar elke dag dat de jongen met de schapen op pad ging, verzon hij wel weer iets om de hele boerderij voor de gek te houden.

Maar, op een dag, toen hij weer met al zijn schapen in het veld was, kwam er uit het bos, heel dreigend, nu echt een wolf. In volle vaart rende het gevaarlijke beest op zijn arme schaapjes af.

“Echt! Nu komt de wolf echt!” Hij riep uit volle borst en zwaaide angstig met zijn armen in de lucht. Maar, niemand stond nu meer versteld. “Hij roept maar wat, werk rustig door, dan houdt hij vanzelf op.” Niemand luisterde meer naar deze kleine jongen.

En zo groef die kleine jongen voor al zijn lieve schaapjes een groot gat. Hij moest ze allemaal begraven. En het was zijn eigen schuld. Huilend zat hij bij het gat en hij riep: Ik zal nooit meer liegen, want de leugen brengt de dood.

Jongens en meisjes, we hebben moeilijke preken gehoord over onze woorden. En vandaag horen we hoe belangrijk het is om betrouwbaar te zijn. Je kleine tong kan de waarheid spreken en liegen, zegenen en vloeken. Wees daarom wijs, met elk woord! Leer van deze kleine jongen om niet zomaar wat te zeggen, zeg alleen iets als het echt waar is. Anders zal niemand je straks meer geloven.

Zo was er lang geleden ook een profeet, nog voor dat de Heere Jezus gekomen was. Een profeet is iemand die namens de Heere spreekt. De Heere heeft geen mond net als wij, maar Hij wil door mensen heen spreken en ons leren wat waar is. Maar de profeet die we vandaag leren kennen, moest van een boze koning zijn tong gebruiken om te vloeken, om slechte dingen te zeggen over het volk van de Heere.

Hij heette Bileam en nadat hij het volk juist een aantal keer gezegend had, goede en ware woorden had gesproken, wordt de koning boos en zegt:

Numeri 24:11-13
Ik had gezegd dat ik u met eer zou overladen, maar zie, de HEERE heeft de eer aan u onthouden. 12 Toen zei Bileam tegen Balak: Heb ik zelfs niet tot uw boden, die u naar mij toe stuurde, gesproken: 13 Al zou Balak mij zijn huis vol zilver en goud geven, ik zal het bevel van de HEERE niet kunnen overtreden door uit eigen hart goed of kwaad te doen; wat de HEERE spreken zal, dat zal ik spreken.

Zo was Bileam een betrouwbare profeet. Wat de koning ook beloofde, hij wilde alleen maar dingen zeggen die echt waar waren, wat Hij van de Heere moest zeggen. En vanmiddag hebben we een Bijbel waarin het belangrijkste wat de Heere door mensen heeft gesproken, opgeschreven is. En in de Bijbel horen we wat deze profeet over de Heere zegt. Dit is wat hij zei:

Numeri 23:14
Hij nam hem mee naar de vlakte van Zofim, naar de top van de Pisga. En hij bouwde zeven altaren, en hij offerde op elk altaar een jonge stier en een ram. 15 Toen zei hij tegen Balak: Ga hier bij uw brandoffer staan, en ikzelf zal verderop God ontmoeten. 16 De HEERE ontmoette Bileam  en legde hem een woord in zijn mond. En Hij zei: Keer naar Balak terug, en aldus moet u spreken. 17 Hij kwam bij hem, en zie, hij stond bij zijn brandoffer, met de vorsten van Moab bij hem. En Balak zei tegen hem: Wat heeft de HEERE gesproken? 18 Toen hief hij zijn spreuk aan en zei:
Sta op, Balak, luister; hoor mij aan, zoon van Zippor. 19 God is geen man, dat Hij liegen zou,
of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou. Zou Híj iets zeggen en het dan niet doen? Zou Híj spreken en het niet gestand doen? 20 Zie, ik kreeg opdracht om te zegenen: als Hij zegent, kan ik het niet keren. 21 Hij aanschouwt geen onrecht in Jakob; ook ziet Hij geen kwaad in Israël aan. De HEERE, zijn God, is met hem, en de jubelklank van de Koning is bij hem. 22 God heeft hen uit Egypte geleid; Hij is hem als de horens van een wilde os. 23 Want er bestaat geen bezwering tegen Jakob of waarzeggerij tegen Israël. Er wordt in deze tijd over Jakob gezegd, en over Israël, wat God gedaan heeft. 24 Zie, een volk, het staat op als een leeuwin, als een leeuw richt het zichzelf op; het gaat niet liggen, voordat het zijn prooi opgegeten heeft en het bloed van zijn slachtoffers gedronken heeft. 25 Toen zei Balak tegen Bileam: Als u het volk beslist niet wilt vervloeken, zegen het dan in ieder geval ook niet. 26 Bileam antwoordde en zei tegen Balak: Heb ik niet tot u gesproken: Alles wat de HEERE zal spreken, dat zal ik doen?

1. Onze onbetrouwbaarheid (vers 19a)
2. Gods betrouwbaarheid (vers 19b)

1. Onze onbetrouwbaarheid (vers 19a)

Vers 19
God is geen man, dat Hij liegen zou, of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou.

In deze wereld is dit de reputatie die we gekregen hebben. Een mens kan liegen. We zeggen iets, maar doen het niet. We maken afspraken, maar komen ze niet na. En dat begon al in de Hof van Eden. Alles was goed gemaakt, maar toen kwam de slang, de duivel, de vader van de leugen. En hij wilde met een listig plan de mensen verleiden om in opstand te komen tegen God. Hij zei iets wat bijna waar was, maar niet helemaal. Hij verdraaide de waarheid.

Dat is liegen. De werkelijkheid anders voordoen dan die is. Niet alleen grote onwaarheden, zoals die kleine jongen die riep dat er een wolf kwam terwijl er in de verste verte geen wolf te bekennen was, maar ook kleine verdraaiingen zijn leugens. 

Je kunt elke week een uurtje extra schrijven, het lijkt klein, maar na een paar jaar kun je van dat geld een auto kopen! Een auto die je niet eerlijk gekregen hebt, maar door een valse urenregistratie.

Betekent dit dat je heel kieskeurig moet zijn en ook altijd alles tot in detail aan je kinderen moet uitleggen? Nee, we verbergen niks voor onze kinderen, maar er is veel verborgen. Er is een grote wereld met zoveel moois en slechts te ontdekken, dat mogen we ze stap voor stap leren. We hoeven niet alles tegelijk te onthullen, het is daarom geen vals getuigenis als je niet direct alles vertelt, maar in wijsheid de juiste tijd afwacht.

Maar als je de waarheid liefhebt, als je God, jezelf en de mensen om je heen niet wilt bedriegen, dan zal God daarin stap voor stap wijsheid geven. Dan moet je eerder aangemoedigd worden om minder te vertellen dan meer.

Broeders, zusters, hebben jullie de waarheid lief?

Jeremia 9:3
Zij spannen hun tong als hun boog. Met leugen en niet met betrouwbaarheid zijn zij in het land sterk geworden…

Span jij je tong als een boog, met leugen, wil je zo rijk worden, wil je zo je plek je bemachtigen? Wil je met bedrog bereiken wat jou eigenlijk niet toekomt? Verlang je er naar dat de mensen om je heen de werkelijkheid zien zoals die is? Of doe je de werkelijkheid soms niet iets anders voor dan die is, door mildere woorden te gebruiken, door de getallen net wat gunstiger af te ronden.

Dit is wat de Heere zegt, dit is de werkelijkheid die God verlangt, zo heeft Hij het in de wet geopenbaard:

Exodus 20:16
U zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste.

Getuig je van de werkelijkheid, of ben je een man die liegen kan? Maak je het verhaal groter dan het is en houd je anderen liever voor de gek? Het is goed ons soms te speculeren, om de verschillende scenario’s te overwegen, maar niet elke complottheorie is de werkelijkheid! Youtube, of Rumble staat vol speculaties, aannames zonder bewijzen die gebracht worden als de werkelijkheid, evenals in het nieuws.

En als je naar YouTube gaat, lijkt het wel of we in het pranktijdperk zijn aanbeland. Aan de lopende band worden mensen voor de gek gehouden, de ene keer nog ruwer en brutaler dan de andere keer. Wat is dit? Je houdt de ander voor de gek. Is dat dan zo’n probleem? Het is in ieder geval niet zo onschuldig als we vandaag de dag vaak denken. Natuurlijk kan er soms om gelachen worden, maar ten diepste wordt de werkelijkheid verdraait om degene die prankt een goed gevoel te geven. Je hebt macht over degene die je voor de gek houdt, en als toeschouwer heb je een hoop leed vermaak. Zou de Heere leedvermaak kennen? Houdt hij ons wel eens voor de gek?

Nee, dit is wat de Heere verlangt, dat we de werkelijkheid weergeven zoals die is. Dat we geen vals getuigenis spreken!

Spreuken 12:22
Valse lippen zijn voor de HEERE een gruwel,
maar wie betrouwbaar handelen, zijn Hem welgevallig.

Dit is de Heere welgevallig, niet alleen geen vals getuigenis spreken maar ook geen vals getuigenis leven, dat je wat je zegt ook doet, maar ook voor de mensen om je heen. Hoe vaker je te maken krijgt met mensen die de werkelijkheid anders voor doen dan die is, hoe achterdochtiger je wordt. Dat is het eerste gevolg. Mensen vertrouwen je niet meer en moeten eerst voorzichtig aftasten of je wel meent wat je zegt. Je woorden zouden zomaar iets anders kunnen betekenen dan je in eerste instantie doet denken.

Broeders en zusters, ik weet dat ik van jullie woorden op aan kan! En dat zorgt ervoor dat ik jullie kan vertrouwen! Dit is wat de Heere van ons verlangt, omdat dit Hemzelf kenmerkt!

2. Gods betrouwbaarheid (vers 19b)

Vers 19
God is geen man, dat Hij liegen zou, of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou. Zou Híj iets zeggen en het dan niet doen? Zou Híj spreken en het niet gestand doen?

O, wat een heerlijke werkelijkheid. God liegt niet! Nooit! Wat Hij zegt is waar, wat Hij zegt doet Hij! De Heere is te vertrouwen!

Vanmorgen waren we voor de wekker wakker, ik wilde gaan douchen, maar ik mocht niet uit bed tot de wekker ging. Dus bleef ik nog maar even liggen.

Hij zal ons dagelijks trouw terzijde staan,
Hij is de weg voor ons al voorgegaan.

Sarah had een prachtig lied geschreven en voor me gezongen, de mooiste en grootste verrassing van mijn leven:)

En Hij heeft het bewezen! De Heere heeft zoveel wonderen gedaan het afgelopen jaar! Elke dag stond Hij ons trouw terzijde. Hij is trouw gebleken en Hij zal trouw blijven! Sarah, ik zie er naar uit hoe Hij het komende jaar trouw zal blijken!

Ja, dit is wie Hij is. Trouw! In Titus 1:2 zegt Paulus dat Hij eeuwig leven verwacht omdat de God die niet liegen kan het belooft heeft! Dit is God, Hij kan niet liegen. Hij kan de werkelijkheid niet anders voor doen dan die is. Hij kan niet anders dan doen wat Hij zegt. 

Maar Satan, aan de andere kant, kan niet anders dan liegen, hij wil zijn eigen werkelijkheid creëren, misschien een digitale wereld, de metaverse om het zo te noemen. Vol leugens en bedrog. Hij belooft iets moois, maar het einde is de dood. Maar God kan niet anders dan de waarheid spreken en doen wat Hij belooft.

Broeders en zusters, dit is zo’n troost. Dat wat de Heere belooft doet Hij ook. Je kunt van Hem op aan!

Ook al zeggen honderden dat God je verlaten heeft, dat Hij niet uit zal helpen, dat er geen doen meer aan is. Hij belooft het, werp je op Hem en op wat Hij belooft.

Duizenden verdraaiingen en afwijkingen zijn er in de leer, het zijn leugens. Maar Gods Woord is betrouwbaar. Doe het met Zijn Woord. Er is zoveel wat afwijkt van Gods Woord, en echt, we hebben een Reformatorische schat die je niet los moet laten tenzij je het echt duidelijk in Gods Woord gezien hebt. Laat daarvan niets los tot je het in de Bijbel gezien hebt, houdt het vast tot je het tegendeel duidelijk in de Bijbel ziet. Zijn Woord is betrouwbaar, betrouwbaarder dan duizenden generaties traditie, of honderd slimme theologen, of twee lieve bezorgde ouders.

Kijk naar de Bijbel, naar alles wat Hij gesproken heeft. Hij beloofde dat aarde nooit meer zou vergaan door het water. En de regenboog herinnert ons steeds weer dat God Zijn belofte heeft gehouden!

Kijk, hoe hij Abraham een zoon beloofde, een Nageslacht, in wie heel de aarde gezegend zou worden. En deze trouwe Verbondsgod gaf Christus door wie Jood en heiden samen toegang hebben tot alle schatten van het nieuwe verbond!

Toen het volk Israel dwaalde door de woestijn mopperden ze omdat het leek alsof God Zijn Woord niet nakwam, maar Hij bracht ze naar het beloofde land, zelfs toen alle wegen afgesneden leken, toen het leek alsof God hen bedrogen had. Hij doet wonderen en maakt Zijn Woord waar.

Misschien wacht je op de vervulling van een belofte… alle wegen lijken afgesneden. Maar kijk omhoog. 

Kijk naar het kruis. Door het hele Oude Testament had God de Verlosser belooft, in Jesaja liet Hij zien hoe die zou lijden en sterven voor de zonden van Zijn volk en zo is het gebeurt. 

De Heere doet wat Hij belooft, en doordat Christus stierf aan het kruis, als die betrouwbare Borg en Middelaar, kocht Hij alles wat God belooft had.

2 Korinthe 1:20
Immers, zovele beloften van God als er zijn, die zijn in Hem ja en in Hem amen, tot verheerlijking van God door ons.

Alles wat God belooft heeft, wordt werkelijkheid door Christus. Duur gekocht met Zijn bloed.

 Waarom was dat kruis nodig, waarom koste dat bloed? Waarom was dat ontzagwekkende lijden nodig?

Omdat wij leugenaars zijn, omdat ons hart arglistig is en de Heere ons hart ziet en doorgrond en omdat Hij iedereen zal geven overeenkomstig de vrucht van Zijn daden. We wilden die nepwerklijkheid van Satan, een leven vol leugens, het bedrieglijke plezier van de wereld. Het belooft je even voldoening maar het stelt teleur.

 Zoals je geboren wordt ben je geneigd om te vertrouwen op wat je deze wereld je te bieden heeft: de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en de hoogmoed van het leven. (1 Johannes 2:16).

En de wereld gaat voorbij met haar begeerte; met alles wat ze beloofde. En zo is de Heere ook betrouwbaar in Zijn bedreigingen, Hij blijft trouw aan Zijn waarschuwingen. En dat is angstaanjagend. Als wij ontrouw zijn, als wij Hem verlaten, blijft Hij trouw, aan Zijn oordelen.


De mens die zondigt zal sterven. (Ezechiël 18:20)

Vervloekt is ieder die niet blijft bij alles wat geschreven staat in het boek van de wet, om dat te doen. (Galaten 3:10)

Het oordeel, de vloek, is net zo waar als de zegen.

Ook al heb je maar een klein leugentje gesproken. De Heere doet wat Hij zegt, Hij is geen man dat Hij liegen zal. Je moet sterven. Hij loog niet toen Hij zij dat iedereen die zondigt moet sterven. De Heere moet Zijn oordeel uitvoeren. De vloek ligt op je leven, zoals je geboren bent.

En toch, wat een wonder, is de Heere goed en geen leugenaar als Hij je niet laat sterven, als Hij aan de andere kant belooft: “Wie de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven!”

Want die Zoon, op wiens lippen geen bedrog gevonden werd, wilde heel het oordeel en alle vloek op zich nemen. Hij wilde tot zonde worden. Hij gaf zich over in de handen van leugenaars, en met valse getuigen wilden ze Hem ter dood brengen terwijl Hij nooit een verkeerd woord gesproken had.

En daar aan het kruis droeg Hij de vloek die jij verdient en opent Hij de weg voor God om leugenaars te vergeven! De Heere doet wat Hij belooft door het oordeel uit te voeren en Hij doet wat Hij belooft door jouw te vergeven als je je afkeert van de bedrieglijke zonden en vertrouwt op Christus. Hij wil je lippen aanraken en veranderen in reine lippen, met een kool van het altaar waar Christus verteerd werd.

Hij is te vertrouwen, want Hij heeft steeds weer gaan wat Hij beloofd heeft. Ja, de Heere is zo betrouwbaar, van Hem kun je op aan. 

En, broeders en zusters! Als je op Hem durft te vertrouwen voor de eeuwigheid, vertrouw Hem dan ook voor de komende week.

Romeinen 8:31
Wat zullen wij dan over deze dingen zeggen?  Als God voor ons is, wie zal tegen ons zijn? 32 Hoe zal Hij, Die zelfs  Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken?

Hij heeft ons trouw belooft. De Heere Jezus heeft zich voor je gegeven, Hij is voor je, Hij zal trouw blijven aan alles wat Hij belooft heeft, want Hij kan niet liegen!

Als het lastig is in het huwelijk, om die belofte te houden, in de opvoeding, op het werk. Als je moeilijk kunt slapen en de baby je heel wat rust ontneemt. Als weeën beginnen en de Satan fluistert je in je oor dat de Heere je niet bij zal staan. O, jaag Hem weg, Hij is er bij, Hij heeft het belooft dat Hij je niet zal verlaten, niet in het vuur en niet in het water!

Mattheus 11:28
Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven.

Zou Hij het zeggen en niet doen?

Openbaring 21:5
Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. 6 En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens.

Zou Hij het zeggen en niet doen?

Johannes 8:12
Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.

Zou Hij het zeggen en niet doen? Hij is geen mens dat Hij kan liegen, Hij zal het doen!

1 Johannes 5:9-13
Als wij het getuigenis van de mensen aannemen, het getuigenis van God is groter; want dit is het getuigenis van God dat Hij van Zijn Zoon getuigd heeft. 10 Wie gelooft in de Zoon van God, heeft het getuigenis in zichzelf; wie God niet gelooft, heeft Hem tot leugenaar gemaakt, omdat hij niet geloofd heeft het getuigenis dat God van Zijn Zoon getuigd heeft. 11 En dit is het getuigenis, namelijk dat God ons het eeuwige leven gegeven heeft; en dit leven is in Zijn Zoon. 12 Wie de Zoon heeft, heeft het leven; wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet. 13  Deze dingen heb ik geschreven aan u die gelooft in de Naam van de Zoon van God, opdat u weet dat u het eeuwige leven hebt en opdat u gelooft in de Naam van de Zoon van God.

Broeders en zusters, jongens en meisjes. De Heere is betrouwbaar. Hij zal het doen! Hij kan niet liegen! Zal de Heere je uitwerpen, als je voor Hem staat met Zijn Woord, zal Hij Zijn beloften breken? Nee, Hij kan het niet. Het is onmogelijk. Hij is te vertrouwen!

Maleachi 3:10
Beproef Mij toch hierin, zegt de HEERE van de legermachten, of Ik niet de vensters van de hemel voor u zal openen, en zegen over u zal uitgieten, zodat er geen schuren genoeg zullen zijn.

Je kunt van Hem op aan!

1. Ik hoorde Jezus’ zachte stem:

Kom, kom tot Mij en rust.

Leun aan mijn borst, vermoeide ziel,

Daar wordt uw leed gesust.

Ik kwam gevloden tot mijn Heer

Vermoeid door zondestrijd,

Ik vond in Hem mijn rust en vreê,

Nu ben ik gans verblijd.



2. Ik hoorde Jezus’ zachte stem:

„Zie, ’k geef aan zondaars vrij

Het levend water voor de ziel,

Drink nu, en leef in Mij.
”
Ik kwam tot Jezus, en ik dronk

Uit ’s levens heilfontein:

Toen werd mijn zieledorst gelest,

Mijn hart vernieuwd en rein.



3. Ik hoorde Jezus’ zachte stem:
“Ik ben der wereld’s licht;

Zie nu op Mij, uw morgen daagt;

Geen nacht blijft meer in zicht.”

Ik zag op Jezus, en ik vond

In Hem mijn Ster en Zon:

Nu wandel ik steeds in Zijn licht,

Hij is mijn Levensbron.

“Wolf! Wolf!” Zo hard hij kon riep de kleine jongen. ’s Morgens was hij zijn schapen naar het veld gegaan. Maar hij vond het maar saai. De schapen graasden maar en er gebeurde nooit wat. Daarom kreeg hij een plannetje.

Zo hard hij kon riep hij: “Wolf, een wolf! Hij eet mijn arme schaapjes op!” De hele boerderij was in rep en roer! Vader kwam aangerend en ook zijn knecht liet het werk liggen en vloog gewapend met een grote stok naar het veld waar de kleine jongen de schapen aan het weiden was.

Maar het was voor niets. Er was geen wolf. Die ondeugende jongen hield hen voor de gek. En dat gebeurde niet één keer, niet twee keer, maar elke dag dat de jongen met de schapen op pad ging, verzon hij wel weer iets om de hele boerderij voor de gek te houden.

Maar, op een dag, toen hij weer met al zijn schapen in het veld was, kwam er uit het bos, heel dreigend, nu echt een wolf. In volle vaart rende het gevaarlijke beest op zijn arme schaapjes af.

“Echt! Nu komt de wolf echt!” Hij riep uit volle borst en zwaaide angstig met zijn armen in de lucht. Maar, niemand stond nu meer versteld. “Hij roept maar wat, werk rustig door, dan houdt hij vanzelf op.” Niemand luisterde meer naar deze kleine jongen.

En zo groef die kleine jongen voor al zijn lieve schaapjes een groot gat. Hij moest ze allemaal begraven. En het was zijn eigen schuld. Huilend zat hij bij het gat en hij riep: Ik zal nooit meer liegen, want de leugen brengt de dood.

Jongens en meisjes, we hebben moeilijke preken gehoord over onze woorden. En vandaag horen we hoe belangrijk het is om betrouwbaar te zijn. Je kleine tong kan de waarheid spreken en liegen, zegenen en vloeken. Wees daarom wijs, met elk woord! Leer van deze kleine jongen om niet zomaar wat te zeggen, zeg alleen iets als het echt waar is. Anders zal niemand je straks meer geloven.

Zo was er lang geleden ook een profeet, nog voor dat de Heere Jezus gekomen was. Een profeet is iemand die namens de Heere spreekt. De Heere heeft geen mond net als wij, maar Hij wil door mensen heen spreken en ons leren wat waar is. Maar de profeet die we vandaag leren kennen, moest van een boze koning zijn tong gebruiken om te vloeken, om slechte dingen te zeggen over het volk van de Heere.

Hij heette Bileam en nadat hij het volk juist een aantal keer gezegend had, goede en ware woorden had gesproken, wordt de koning boos en zegt:

Numeri 24:11-13
Ik had gezegd dat ik u met eer zou overladen, maar zie, de HEERE heeft de eer aan u onthouden. 12 Toen zei Bileam tegen Balak: Heb ik zelfs niet tot uw boden, die u naar mij toe stuurde, gesproken: 13 Al zou Balak mij zijn huis vol zilver en goud geven, ik zal het bevel van de HEERE niet kunnen overtreden door uit eigen hart goed of kwaad te doen; wat de HEERE spreken zal, dat zal ik spreken.

Zo was Bileam een betrouwbare profeet. Wat de koning ook beloofde, hij wilde alleen maar dingen zeggen die echt waar waren, wat Hij van de Heere moest zeggen. En vanmiddag hebben we een Bijbel waarin het belangrijkste wat de Heere door mensen heeft gesproken, opgeschreven is. En in de Bijbel horen we wat deze profeet over de Heere zegt. Dit is wat hij zei:

Numeri 23:14
Hij nam hem mee naar de vlakte van Zofim, naar de top van de Pisga. En hij bouwde zeven altaren, en hij offerde op elk altaar een jonge stier en een ram. 15 Toen zei hij tegen Balak: Ga hier bij uw brandoffer staan, en ikzelf zal verderop God ontmoeten. 16 De HEERE ontmoette Bileam  en legde hem een woord in zijn mond. En Hij zei: Keer naar Balak terug, en aldus moet u spreken. 17 Hij kwam bij hem, en zie, hij stond bij zijn brandoffer, met de vorsten van Moab bij hem. En Balak zei tegen hem: Wat heeft de HEERE gesproken? 18 Toen hief hij zijn spreuk aan en zei:
Sta op, Balak, luister; hoor mij aan, zoon van Zippor. 19 God is geen man, dat Hij liegen zou,
of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou. Zou Híj iets zeggen en het dan niet doen? Zou Híj spreken en het niet gestand doen? 20 Zie, ik kreeg opdracht om te zegenen: als Hij zegent, kan ik het niet keren. 21 Hij aanschouwt geen onrecht in Jakob; ook ziet Hij geen kwaad in Israël aan. De HEERE, zijn God, is met hem, en de jubelklank van de Koning is bij hem. 22 God heeft hen uit Egypte geleid; Hij is hem als de horens van een wilde os. 23 Want er bestaat geen bezwering tegen Jakob of waarzeggerij tegen Israël. Er wordt in deze tijd over Jakob gezegd, en over Israël, wat God gedaan heeft. 24 Zie, een volk, het staat op als een leeuwin, als een leeuw richt het zichzelf op; het gaat niet liggen, voordat het zijn prooi opgegeten heeft en het bloed van zijn slachtoffers gedronken heeft. 25 Toen zei Balak tegen Bileam: Als u het volk beslist niet wilt vervloeken, zegen het dan in ieder geval ook niet. 26 Bileam antwoordde en zei tegen Balak: Heb ik niet tot u gesproken: Alles wat de HEERE zal spreken, dat zal ik doen?

1. Onze onbetrouwbaarheid (vers 19a)
2. Gods betrouwbaarheid (vers 19b)

1. Onze onbetrouwbaarheid (vers 19a)

Vers 19
God is geen man, dat Hij liegen zou, of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou.

In deze wereld is dit de reputatie die we gekregen hebben. Een mens kan liegen. We zeggen iets, maar doen het niet. We maken afspraken, maar komen ze niet na. En dat begon al in de Hof van Eden. Alles was goed gemaakt, maar toen kwam de slang, de duivel, de vader van de leugen. En hij wilde met een listig plan de mensen verleiden om in opstand te komen tegen God. Hij zei iets wat bijna waar was, maar niet helemaal. Hij verdraaide de waarheid.

Dat is liegen. De werkelijkheid anders voordoen dan die is. Niet alleen grote onwaarheden, zoals die kleine jongen die riep dat er een wolf kwam terwijl er in de verste verte geen wolf te bekennen was, maar ook kleine verdraaiingen zijn leugens. 

Je kunt elke week een uurtje extra schrijven, het lijkt klein, maar na een paar jaar kun je van dat geld een auto kopen! Een auto die je niet eerlijk gekregen hebt, maar door een valse urenregistratie.

Betekent dit dat je heel kieskeurig moet zijn en ook altijd alles tot in detail aan je kinderen moet uitleggen? Nee, we verbergen niks voor onze kinderen, maar er is veel verborgen. Er is een grote wereld met zoveel moois en slechts te ontdekken, dat mogen we ze stap voor stap leren. We hoeven niet alles tegelijk te onthullen, het is daarom geen vals getuigenis als je niet direct alles vertelt, maar in wijsheid de juiste tijd afwacht.

Maar als je de waarheid liefhebt, als je God, jezelf en de mensen om je heen niet wilt bedriegen, dan zal God daarin stap voor stap wijsheid geven. Dan moet je eerder aangemoedigd worden om minder te vertellen dan meer.

Broeders, zusters, hebben jullie de waarheid lief?

Jeremia 9:3
Zij spannen hun tong als hun boog. Met leugen en niet met betrouwbaarheid zijn zij in het land sterk geworden…

Span jij je tong als een boog, met leugen, wil je zo rijk worden, wil je zo je plek je bemachtigen? Wil je met bedrog bereiken wat jou eigenlijk niet toekomt? Verlang je er naar dat de mensen om je heen de werkelijkheid zien zoals die is? Of doe je de werkelijkheid soms niet iets anders voor dan die is, door mildere woorden te gebruiken, door de getallen net wat gunstiger af te ronden.

Dit is wat de Heere zegt, dit is de werkelijkheid die God verlangt, zo heeft Hij het in de wet geopenbaard:

Exodus 20:16
U zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste.

Getuig je van de werkelijkheid, of ben je een man die liegen kan? Maak je het verhaal groter dan het is en houd je anderen liever voor de gek? Het is goed ons soms te speculeren, om de verschillende scenario’s te overwegen, maar niet elke complottheorie is de werkelijkheid! Youtube, of Rumble staat vol speculaties, aannames zonder bewijzen die gebracht worden als de werkelijkheid, evenals in het nieuws.

En als je naar YouTube gaat, lijkt het wel of we in het pranktijdperk zijn aanbeland. Aan de lopende band worden mensen voor de gek gehouden, de ene keer nog ruwer en brutaler dan de andere keer. Wat is dit? Je houdt de ander voor de gek. Is dat dan zo’n probleem? Het is in ieder geval niet zo onschuldig als we vandaag de dag vaak denken. Natuurlijk kan er soms om gelachen worden, maar ten diepste wordt de werkelijkheid verdraait om degene die prankt een goed gevoel te geven. Je hebt macht over degene die je voor de gek houdt, en als toeschouwer heb je een hoop leed vermaak. Zou de Heere leedvermaak kennen? Houdt hij ons wel eens voor de gek?

Nee, dit is wat de Heere verlangt, dat we de werkelijkheid weergeven zoals die is. Dat we geen vals getuigenis spreken!

Spreuken 12:22
Valse lippen zijn voor de HEERE een gruwel,
maar wie betrouwbaar handelen, zijn Hem welgevallig.

Dit is de Heere welgevallig, niet alleen geen vals getuigenis spreken maar ook geen vals getuigenis leven, dat je wat je zegt ook doet, maar ook voor de mensen om je heen. Hoe vaker je te maken krijgt met mensen die de werkelijkheid anders voor doen dan die is, hoe achterdochtiger je wordt. Dat is het eerste gevolg. Mensen vertrouwen je niet meer en moeten eerst voorzichtig aftasten of je wel meent wat je zegt. Je woorden zouden zomaar iets anders kunnen betekenen dan je in eerste instantie doet denken.

Broeders en zusters, ik weet dat ik van jullie woorden op aan kan! En dat zorgt ervoor dat ik jullie kan vertrouwen! Dit is wat de Heere van ons verlangt, omdat dit Hemzelf kenmerkt!

2. Gods betrouwbaarheid (vers 19b)

Vers 19
God is geen man, dat Hij liegen zou, of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou. Zou Híj iets zeggen en het dan niet doen? Zou Híj spreken en het niet gestand doen?

O, wat een heerlijke werkelijkheid. God liegt niet! Nooit! Wat Hij zegt is waar, wat Hij zegt doet Hij! De Heere is te vertrouwen!

Vanmorgen waren we voor de wekker wakker, ik wilde gaan douchen, maar ik mocht niet uit bed tot de wekker ging. Dus bleef ik nog maar even liggen.

Hij zal ons dagelijks trouw terzijde staan,
Hij is de weg voor ons al voorgegaan.

Sarah had een prachtig lied geschreven en voor me gezongen, de mooiste en grootste verrassing van mijn leven:)

En Hij heeft het bewezen! De Heere heeft zoveel wonderen gedaan het afgelopen jaar! Elke dag stond Hij ons trouw terzijde. Hij is trouw gebleken en Hij zal trouw blijven! Sarah, ik zie er naar uit hoe Hij het komende jaar trouw zal blijken!

Ja, dit is wie Hij is. Trouw! In Titus 1:2 zegt Paulus dat Hij eeuwig leven verwacht omdat de God die niet liegen kan het belooft heeft! Dit is God, Hij kan niet liegen. Hij kan de werkelijkheid niet anders voor doen dan die is. Hij kan niet anders dan doen wat Hij zegt. 

Maar Satan, aan de andere kant, kan niet anders dan liegen, hij wil zijn eigen werkelijkheid creëren, misschien een digitale wereld, de metaverse om het zo te noemen. Vol leugens en bedrog. Hij belooft iets moois, maar het einde is de dood. Maar God kan niet anders dan de waarheid spreken en doen wat Hij belooft.

Broeders en zusters, dit is zo’n troost. Dat wat de Heere belooft doet Hij ook. Je kunt van Hem op aan!

Ook al zeggen honderden dat God je verlaten heeft, dat Hij niet uit zal helpen, dat er geen doen meer aan is. Hij belooft het, werp je op Hem en op wat Hij belooft.

Duizenden verdraaiingen en afwijkingen zijn er in de leer, het zijn leugens. Maar Gods Woord is betrouwbaar. Doe het met Zijn Woord. Er is zoveel wat afwijkt van Gods Woord, en echt, we hebben een Reformatorische schat die je niet los moet laten tenzij je het echt duidelijk in Gods Woord gezien hebt. Laat daarvan niets los tot je het in de Bijbel gezien hebt, houdt het vast tot je het tegendeel duidelijk in de Bijbel ziet. Zijn Woord is betrouwbaar, betrouwbaarder dan duizenden generaties traditie, of honderd slimme theologen, of twee lieve bezorgde ouders.

Kijk naar de Bijbel, naar alles wat Hij gesproken heeft. Hij beloofde dat aarde nooit meer zou vergaan door het water. En de regenboog herinnert ons steeds weer dat God Zijn belofte heeft gehouden!

Kijk, hoe hij Abraham een zoon beloofde, een Nageslacht, in wie heel de aarde gezegend zou worden. En deze trouwe Verbondsgod gaf Christus door wie Jood en heiden samen toegang hebben tot alle schatten van het nieuwe verbond!

Toen het volk Israel dwaalde door de woestijn mopperden ze omdat het leek alsof God Zijn Woord niet nakwam, maar Hij bracht ze naar het beloofde land, zelfs toen alle wegen afgesneden leken, toen het leek alsof God hen bedrogen had. Hij doet wonderen en maakt Zijn Woord waar.

Misschien wacht je op de vervulling van een belofte… alle wegen lijken afgesneden. Maar kijk omhoog. 

Kijk naar het kruis. Door het hele Oude Testament had God de Verlosser belooft, in Jesaja liet Hij zien hoe die zou lijden en sterven voor de zonden van Zijn volk en zo is het gebeurt. 

De Heere doet wat Hij belooft, en doordat Christus stierf aan het kruis, als die betrouwbare Borg en Middelaar, kocht Hij alles wat God belooft had.

2 Korinthe 1:20
Immers, zovele beloften van God als er zijn, die zijn in Hem ja en in Hem amen, tot verheerlijking van God door ons.

Alles wat God belooft heeft, wordt werkelijkheid door Christus. Duur gekocht met Zijn bloed.

 Waarom was dat kruis nodig, waarom koste dat bloed? Waarom was dat ontzagwekkende lijden nodig?

Omdat wij leugenaars zijn, omdat ons hart arglistig is en de Heere ons hart ziet en doorgrond en omdat Hij iedereen zal geven overeenkomstig de vrucht van Zijn daden. We wilden die nepwerklijkheid van Satan, een leven vol leugens, het bedrieglijke plezier van de wereld. Het belooft je even voldoening maar het stelt teleur.

 Zoals je geboren wordt ben je geneigd om te vertrouwen op wat je deze wereld je te bieden heeft: de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en de hoogmoed van het leven. (1 Johannes 2:16).

En de wereld gaat voorbij met haar begeerte; met alles wat ze beloofde. En zo is de Heere ook betrouwbaar in Zijn bedreigingen, Hij blijft trouw aan Zijn waarschuwingen. En dat is angstaanjagend. Als wij ontrouw zijn, als wij Hem verlaten, blijft Hij trouw, aan Zijn oordelen.


De mens die zondigt zal sterven. (Ezechiël 18:20)

Vervloekt is ieder die niet blijft bij alles wat geschreven staat in het boek van de wet, om dat te doen. (Galaten 3:10)

Het oordeel, de vloek, is net zo waar als de zegen.

Ook al heb je maar een klein leugentje gesproken. De Heere doet wat Hij zegt, Hij is geen man dat Hij liegen zal. Je moet sterven. Hij loog niet toen Hij zij dat iedereen die zondigt moet sterven. De Heere moet Zijn oordeel uitvoeren. De vloek ligt op je leven, zoals je geboren bent.

En toch, wat een wonder, is de Heere goed en geen leugenaar als Hij je niet laat sterven, als Hij aan de andere kant belooft: “Wie de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven!”

Want die Zoon, op wiens lippen geen bedrog gevonden werd, wilde heel het oordeel en alle vloek op zich nemen. Hij wilde tot zonde worden. Hij gaf zich over in de handen van leugenaars, en met valse getuigen wilden ze Hem ter dood brengen terwijl Hij nooit een verkeerd woord gesproken had.

En daar aan het kruis droeg Hij de vloek die jij verdient en opent Hij de weg voor God om leugenaars te vergeven! De Heere doet wat Hij belooft door het oordeel uit te voeren en Hij doet wat Hij belooft door jouw te vergeven als je je afkeert van de bedrieglijke zonden en vertrouwt op Christus. Hij wil je lippen aanraken en veranderen in reine lippen, met een kool van het altaar waar Christus verteerd werd.

Hij is te vertrouwen, want Hij heeft steeds weer gaan wat Hij beloofd heeft. Ja, de Heere is zo betrouwbaar, van Hem kun je op aan. 

En, broeders en zusters! Als je op Hem durft te vertrouwen voor de eeuwigheid, vertrouw Hem dan ook voor de komende week.

Romeinen 8:31
Wat zullen wij dan over deze dingen zeggen?  Als God voor ons is, wie zal tegen ons zijn? 32 Hoe zal Hij, Die zelfs  Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken?

Hij heeft ons trouw belooft. De Heere Jezus heeft zich voor je gegeven, Hij is voor je, Hij zal trouw blijven aan alles wat Hij belooft heeft, want Hij kan niet liegen!

Als het lastig is in het huwelijk, om die belofte te houden, in de opvoeding, op het werk. Als je moeilijk kunt slapen en de baby je heel wat rust ontneemt. Als weeën beginnen en de Satan fluistert je in je oor dat de Heere je niet bij zal staan. O, jaag Hem weg, Hij is er bij, Hij heeft het belooft dat Hij je niet zal verlaten, niet in het vuur en niet in het water!

Mattheus 11:28
Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven.

Zou Hij het zeggen en niet doen?

Openbaring 21:5
Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. 6 En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens.

Zou Hij het zeggen en niet doen?

Johannes 8:12
Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.

Zou Hij het zeggen en niet doen? Hij is geen mens dat Hij kan liegen, Hij zal het doen!

1 Johannes 5:9-13
Als wij het getuigenis van de mensen aannemen, het getuigenis van God is groter; want dit is het getuigenis van God dat Hij van Zijn Zoon getuigd heeft. 10 Wie gelooft in de Zoon van God, heeft het getuigenis in zichzelf; wie God niet gelooft, heeft Hem tot leugenaar gemaakt, omdat hij niet geloofd heeft het getuigenis dat God van Zijn Zoon getuigd heeft. 11 En dit is het getuigenis, namelijk dat God ons het eeuwige leven gegeven heeft; en dit leven is in Zijn Zoon. 12 Wie de Zoon heeft, heeft het leven; wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet. 13  Deze dingen heb ik geschreven aan u die gelooft in de Naam van de Zoon van God, opdat u weet dat u het eeuwige leven hebt en opdat u gelooft in de Naam van de Zoon van God.

Broeders en zusters, jongens en meisjes. De Heere is betrouwbaar. Hij zal het doen! Hij kan niet liegen! Zal de Heere je uitwerpen, als je voor Hem staat met Zijn Woord, zal Hij Zijn beloften breken? Nee, Hij kan het niet. Het is onmogelijk. Hij is te vertrouwen!

Maleachi 3:10
Beproef Mij toch hierin, zegt de HEERE van de legermachten, of Ik niet de vensters van de hemel voor u zal openen, en zegen over u zal uitgieten, zodat er geen schuren genoeg zullen zijn.

Je kunt van Hem op aan!

1. Ik hoorde Jezus’ zachte stem:

Kom, kom tot Mij en rust.

Leun aan mijn borst, vermoeide ziel,

Daar wordt uw leed gesust.

Ik kwam gevloden tot mijn Heer

Vermoeid door zondestrijd,

Ik vond in Hem mijn rust en vreê,

Nu ben ik gans verblijd.



2. Ik hoorde Jezus’ zachte stem:

„Zie, ’k geef aan zondaars vrij

Het levend water voor de ziel,

Drink nu, en leef in Mij.
”
Ik kwam tot Jezus, en ik dronk

Uit ’s levens heilfontein:

Toen werd mijn zieledorst gelest,

Mijn hart vernieuwd en rein.



3. Ik hoorde Jezus’ zachte stem:
“Ik ben der wereld’s licht;

Zie nu op Mij, uw morgen daagt;

Geen nacht blijft meer in zicht.”

Ik zag op Jezus, en ik vond

In Hem mijn Ster en Zon:

Nu wandel ik steeds in Zijn licht,

Hij is mijn Levensbron.

Deze preek is gehouden op 27 augustus 2024 in De Levensboom in Ovezande.