Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart (Kolossenzen 3:16)

Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart (Kolossenzen 3:16)


De grootste strijd zit tussen je oren… Maar, het is een echte strijd! Het is de strijd die de Bijbel geestelijke strijd noemt. Twee machten strijden om je aandacht en het is waarheid of leugen wat ze in je hart planten.

En die gedachten zijn als zaadjes die wortel schieten in je hart. Als je ze veel aandacht geeft zullen ze vruchten voortbrengen. Goede of kwade, zegen of vloek, leven of dood, hoop of wanhoop! 

Daarom roept Paulus je op om het Woord van Christus in rijk in je te laten wonen in de strijd tussen de oude en de nieuwe mens (vers 9-10). Aardse leden moeten worden gedood, zonde moet worden afgelegd en Christus moet worden aangetrokken. 

Kolossenzen 3:16
Bekleed u dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden, met innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld. 13 Verdraag elkaar en vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft; zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen. 14 En doe boven dit alles de liefde aan, die de band van de volmaaktheid is. 15 En laat de vrede van God heersen in uw harten, waartoe u ook in één lichaam geroepen bent; en wees dankbaar. 16 Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart. 17 En alles wat u doet met woorden of met daden, doe dat alles in de Naam van de Heere Jezus, terwijl u God en de Vader dankt door Hem.

Met wat een heerlijke woorden begint dit gedeelte, Paulus schrijft aan uitverkorenen van God, heiligen en geliefden. 

Onthoud je dit? Als je gestorven bent, als je leven met Christus verborgen is in God en als je met Christus opgewekt bent uit de dood (vers 1,3), dan heeft God je uitgekozen, het is Zijn grote liefde die jou trok en overhaalde om in Hem te geloven, het is Zijn onverdiende genade en nu zal Hij je ook leiden naar de heerlijkheid.

Vers 4
Wanneer Christus geopenbaard zal worden, Die ons leven is, dan zult ook u met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid.

Dit is jouw zekerheid omdat God je uitgekozen heeft, heerlijkheid in Christus! 

Romeinen 8:30
Want hen die Hij er van tevoren toe bestemd heeft, die heeft Hij ook geroepen, en hen die Hij geroepen heeft, die heeft Hij ook gerechtvaardigd, en hen die Hij gerechtvaardigd heeft, die heeft Hij ook verheerlijkt. 

Dus dit is wie wij zijn, jij ook, uitgekozen heiligen die zo diep geliefd zijn door God dat Hij je niet los zal laten maar met Hem zal verheerlijken als Hij geopenbaard wordt, als Hij terugkomt! Zie je daar naar uit? Zijn dit geen heerlijke woorden? Wat een heerlijke hoop!

Op deze hoop komen we straks nog terug als we nadenken over het Woord van Christus, dat heeft er namelijk heel veel mee te maken.

En deze hoop is voor Paulus de reden om je op te roepen om Christus aan te trekken, om je te bekleden met die nieuwe mens. 

Trek alles uit wat ingaat tegen deze nieuwe werkelijkheid, tegen de waarheid, tegen deze hoop. Dood alle bedrieglijke zonden. Het zijn leugens! 

Vers 5
Ontucht, onreinheid, hartstocht, kwade begeerte, en de hebzucht. 

Seksuele zonden en meer spullen beloven je even plezier, maar het stelt teleur, het laatste is zelfs afgoderij! Dat herken je vast, “als ik dat heb, zal het beter gaan in mijn leven.” Je stelt je vertrouwen op je spullen in plaats van op God. Je raakt van slag als er iets kapot gaat, dat komt omdat het je god is. En het brengt je geen zegen maar vloek, de toorn van God! 

Dit had je al af moeten leggen voor je Christus ging volgen. Dit hoort in de wereld. Wat een leugens die de wereld beheersen: 

Maandag moest ik in Axel werken en aan het einde van de middag kwam ik bij een huis waar een regenboogvlag hing met de woorden “we zijn gelijk”. Ik belde aan en was benieuwd wie er open zou doen. Een meisje van zestien, zeventien jaar oud deed open. Ze had kort haar maar een vriendelijk meisjeslach. Maar toen viel mijn oog op haar tuinbroek, met achter haar bretels twee grote littekens. Toen ik mij omkeerde en terugliep naar de bus sprongen de tranen in mijn ogen. Ik riep het uit naar de Heere, “Heere, ze houdt zichzelf voor de gek.” 

De leugens in haar hoofd, haar kwade begeerten maakten haar kapot. De realiteit, de werkelijkheid in haar lichaam en de wereld om haar heen moest aangepast worden aan haar gevoel en de leugens in haar gedachten.

Dit is de wereld onder de heerschappij van Satan, de vader van de leugen. 

En zo hoorden we ook weer mooie woorden in de politiek. Rutte deelde mee dat zijn besluit gevormd werd in een epifaan moment. Het schoot door zijn hoofd, het voelde goed en daarom stopt hij als premier. Verder zei hij er geen verklaring voor te hebben. 

Het klinkt allemaal mooi in de politiek, ook straks in aanloop naar de verkiezingen. Maar iedereen die buiten Christus politiek bedrijft, zal hoe dan ook gedreven worden door de vader van de leugen, niet door de Heilige Geest. Het leidt tot onheilige seksualiteit, abortus, euthanasie en consumentisme (afgoderij) En niemand anders dan Christus is onze hoop, onze Messias. Alleen Hij kan Nederland veranderen en herstellen! 

En al die grote zonden die voortkomen uit de leugen horen voor Paulus hoort dit bij je vorige leven. Maar nu, ook nu je al genade ontvangen hebt:

Vers 8
Legt ook u dit alles af, namelijk toorn, woede, slechtheid, laster, en schandelijke taal uit uw mond. 9 Lieg niet tegen elkaar…

Nu komt Paulus dichterbij. De grote openlijke zonden zijn weg, maar er broeit nog zoveel in je vlees, je oude mens lijkt aan de buitenkant wel wat opgeknapt, maar je gedachten zijn zo vol bitterheid, zo makkelijk boos, je zegt zo makkelijk slechte dingen over anderen, je liegt nog zo makkelijk.

O, die strijd tussen je oren, je geeft zo snel toe aan die geesten die je influisteren dat je voor jezelf op moet komen, dat je te kort zult komen, dat het allemaal uit de hand zal lopen en je die beloofde heerlijkheid niet zult ontvangen! 

Ik had dat deze week, ik wilde raamstickers plakken, en ik weet niet welke geest het was die me ingefluisterd had dat ik dat wel kon, ik denk een hoogmoedige, maar het ging niet. En zo was alle vrede weg, ik was boos en verbitterd. Waarom moest dat zo ingewikkeld zijn, waarom hielden ze me voor dat het zo makkelijk zou zijn? En zo gaf ik toe aan boosheid en gemopper.

Ik trok dat oude dode lijk weer aan, ik begon zijn stank te verspreiden, vieze boze mopperstank.

Maar ik moet de dingen bedenken die boven zijn (vers 2), met of zonder stickers als Christus’ geur hier wordt verspreid zullen mensen tot leven komen! Ik moet dat oude lijk uittrekken en Christus aandoen! En jij ook! Trek Christus aan!

Bekleed je met Zijn innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld. Verdraag en vergeef, zoals Christus jouw vergeven heeft. Trek liefde aan, als en prachtige band van volmaaktheid en laat de vrede van God in je hart heersen en wees dankbaar!

Al die woorden ruiken veel heerlijker toch? 

Laat klachten niet knagen in je hart, laat die bittere woorden geen wortel schieten, want op een dag zal het stinkende vruchten voortbrengen! Vergeef, niet alleen in je gedachten maar ook in je woorden.

Spreuken 13:5
De rechtvaardige haat een leugenachtig woord, maar de goddeloze brengt zichzelf in een kwade reuk en handelt schandelijk.

Vlucht weg voor de kwade geur van de leugen die leidt tot de zonde. Haat het, haat de leugens die je ertoe overhalen om het oude lijk weer aan te trekken. 

Vers 16
Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart.

Dit is wat we nodig hebben in de geestelijke strijd. Het Woord van Christus, die heerlijke geur, de zaadjes van de Waarheid. Onderwijs en terechtwijzing door dat Woord en door liederen die dat Woord in ons hart planten.

  1. Het Woord van Christus 
  2. Een leven beheerst door het Woord
  3. Een overstroming van aanbidding

1. Het Woord van Christus 

(Laat) het woord van Christus…

Wat is dit Woord van Christus? Het kan het Woord zijn wat Christus gesproken heeft, “van” geeft dan aan dat Hij de eigenaar is. Maar het kan ook het Woord zijn over de Heere Jezus. “van” geeft dan aan dat Hij het onderwerp is van dat Woord.

Paulus zelf in het eerste hoofdstuk van deze brief het antwoord geeft. Steeds weer heeft hij het over het Woord:

Vers 5
Ze hebben gehoord van de hoop die weggelegd is in de hemel, door het Woord van de waarheid, namelijk het Evangelie. 

Vers 23
En ze geloofden, en nu roept Paulus hen op om in het geloof te blijven, vast gefundeerd, geworteld. Ze moeten zich niet af laten brengen van de hoop van het Evangelie.

Vers 25
Dat was de taak van Paulus, Hem verkondigen, het Woord van God vervullen, het geheim bekendmaken: Rijke heerlijkheid voor de heidenen: Christus onder u, de hoop op de heerlijkheid.

 

Vers 4
Dát Woord kwam tot hen, zoals ook in de hele wereld en het draagt vrucht.

Het woord is vruchtbaar geworden, het bleven geen zaadjes, mooie gedachten, maar het werden heerlijke vruchten. Goed werk, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld, verdraagzaamheid en vergeving.

Daarom bid Paulus in vers 9-11 dat ze leven op een manier die waardig is aan Christus, dat ze Hem in alles behagen, in elk goed werk vrucht dragen en groeien in de kennis van God.

Het Woord van Christus: “Christus, de hoop op heerlijkheid” valt in je hart, het Evangelie valt in je hart en zal vruchten dragen!

Dit is het heerlijke Woord tegenover alle leugens om je heen. Christus is hier, Hij is mijn hoop!

Is Hij jouw hoop? 

2. Een leven beheerst door dat Woord

…in rijke mate in u wonen…

Dat Woord, dat heerlijk Evangelie Woord van hoop moet in je wonen. Niet zomaar aanwezig zijn, maar het moet thuis zijn in je hart.

Is het Evangelie van Christus, is Zijn Woord, zo gewoon voor je, als een vage vriend die af en toe over de vloer komt? Of ben je er zo aan gehecht en heb je het zo lief dat je er de hele dag mee samenleeft? 

En woont het in je hart als de Eigenaar van je hart? Beheerst dat Woord je leven, schiet het wortels in je hart en bloeit het op? 

Zo moet het rijk in je wonen, niet matig en oppervlakkig, maar hele leven moet vol zijn van de Evangeliehoop!

Welke woorden gaan er door je hoofd? De woorden van mensen? De woorden van Satan? Leugens?

Klamp je vast aan het hoop die voor je ligt! Drink het Evangelie tot je vol bent. Het heerlijke nieuws van Christus, dat Hij gekomen om voor zondaren, om in jouw plaats de toorn van God te dragen die over de ongehoorzamen komt. Hij stierf voor jou, maar ook leeft Hij voor jou en met Hem gestorven zul je met Hem leven in heerlijkheid (vers 1-3).

Vul je met deze waarheden, laat die rijk in je wonen. En heel Gods Woord, wat het Evangelie basis, wezen en doel geeft. Drink het en weersta in de strijd tegen de leugens. Neem Gods Evangeliewoord en houd je alleen daaraan vast.

Er is hoop op heerlijkheid! Voor dat meisje wat zichzelf kapotgemaakt heeft omdat ze zich een jongen voelt. Er is hoop op heerlijkheid hoe de politiek ook aan leugens aan elkaar hangt en waar Nederland ook naar toe gaat. Er is hoop op heerlijkheid, met of zonder stickers, met of zonder huurhuis van de woningstichting, met of zonder waardering van je ouders, met of zonder gezondheid en voorspoed hier op aarde.

Laat die hoop je beheersen in de strijd tussen je oren, in de strijd om dat oude lijk links te laten liggen en je met de nieuwe mens te bekleden.

Christus komt terug, Hij zal verschijnen, Hij die je leven is, je enige hoop in leven en in sterven! En Hij zal je verheerlijken!

Vers 4
Wanneer Christus geopenbaard zal worden, Die ons leven is, dan zult ook u met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid.

Christus onder u, Christus in u, de hoop op de heerlijkheid.

Jakobus 1:21
Leg daarom af alle vuilheid en elke uitwas van slechtheid en ontvang met zachtmoedigheid het in u geplante Woord, dat uw zielen zalig kan maken.

Het derde punt overdenken we uitgebreider volgende week, maar voor nu nog zeven belangrijke vragen die je mee kunt nemen deze week.

Vragen

  1. Op welke momenten herken je geestelijke strijd?
  2. Welke leugens beheersen je makkelijk?
  3. Hoe ga je die strijd aan?
  4. Op welke momenten en manieren vul jij je met het Woord van Christus? 
  5. Hoe kun je dit Woord meer ruimte geven in je leven?
  6. Wat vind jij moeilijk om aan te trekken (vers 12-15)
  7. Heb je een klacht tegen iemand? Houd je bitterheid vast?

De grootste strijd zit tussen je oren… Maar, het is een echte strijd! Het is de strijd die de Bijbel geestelijke strijd noemt. Twee machten strijden om je aandacht en het is waarheid of leugen wat ze in je hart planten.

En die gedachten zijn als zaadjes die wortel schieten in je hart. Als je ze veel aandacht geeft zullen ze vruchten voortbrengen. Goede of kwade, zegen of vloek, leven of dood, hoop of wanhoop! 

Daarom roept Paulus je op om het Woord van Christus in rijk in je te laten wonen in de strijd tussen de oude en de nieuwe mens (vers 9-10). Aardse leden moeten worden gedood, zonde moet worden afgelegd en Christus moet worden aangetrokken. 

Kolossenzen 3:16
Bekleed u dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden, met innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld. 13 Verdraag elkaar en vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft; zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen. 14 En doe boven dit alles de liefde aan, die de band van de volmaaktheid is. 15 En laat de vrede van God heersen in uw harten, waartoe u ook in één lichaam geroepen bent; en wees dankbaar. 16 Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart. 17 En alles wat u doet met woorden of met daden, doe dat alles in de Naam van de Heere Jezus, terwijl u God en de Vader dankt door Hem.

Met wat een heerlijke woorden begint dit gedeelte, Paulus schrijft aan uitverkorenen van God, heiligen en geliefden. 

Onthoud je dit? Als je gestorven bent, als je leven met Christus verborgen is in God en als je met Christus opgewekt bent uit de dood (vers 1,3), dan heeft God je uitgekozen, het is Zijn grote liefde die jou trok en overhaalde om in Hem te geloven, het is Zijn onverdiende genade en nu zal Hij je ook leiden naar de heerlijkheid.

Vers 4
Wanneer Christus geopenbaard zal worden, Die ons leven is, dan zult ook u met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid.

Dit is jouw zekerheid omdat God je uitgekozen heeft, heerlijkheid in Christus! 

Romeinen 8:30
Want hen die Hij er van tevoren toe bestemd heeft, die heeft Hij ook geroepen, en hen die Hij geroepen heeft, die heeft Hij ook gerechtvaardigd, en hen die Hij gerechtvaardigd heeft, die heeft Hij ook verheerlijkt. 

Dus dit is wie wij zijn, jij ook, uitgekozen heiligen die zo diep geliefd zijn door God dat Hij je niet los zal laten maar met Hem zal verheerlijken als Hij geopenbaard wordt, als Hij terugkomt! Zie je daar naar uit? Zijn dit geen heerlijke woorden? Wat een heerlijke hoop!

Op deze hoop komen we straks nog terug als we nadenken over het Woord van Christus, dat heeft er namelijk heel veel mee te maken.

En deze hoop is voor Paulus de reden om je op te roepen om Christus aan te trekken, om je te bekleden met die nieuwe mens. 

Trek alles uit wat ingaat tegen deze nieuwe werkelijkheid, tegen de waarheid, tegen deze hoop. Dood alle bedrieglijke zonden. Het zijn leugens! 

Vers 5
Ontucht, onreinheid, hartstocht, kwade begeerte, en de hebzucht. 

Seksuele zonden en meer spullen beloven je even plezier, maar het stelt teleur, het laatste is zelfs afgoderij! Dat herken je vast, “als ik dat heb, zal het beter gaan in mijn leven.” Je stelt je vertrouwen op je spullen in plaats van op God. Je raakt van slag als er iets kapot gaat, dat komt omdat het je god is. En het brengt je geen zegen maar vloek, de toorn van God! 

Dit had je al af moeten leggen voor je Christus ging volgen. Dit hoort in de wereld. Wat een leugens die de wereld beheersen: 

Maandag moest ik in Axel werken en aan het einde van de middag kwam ik bij een huis waar een regenboogvlag hing met de woorden “we zijn gelijk”. Ik belde aan en was benieuwd wie er open zou doen. Een meisje van zestien, zeventien jaar oud deed open. Ze had kort haar maar een vriendelijk meisjeslach. Maar toen viel mijn oog op haar tuinbroek, met achter haar bretels twee grote littekens. Toen ik mij omkeerde en terugliep naar de bus sprongen de tranen in mijn ogen. Ik riep het uit naar de Heere, “Heere, ze houdt zichzelf voor de gek.” 

De leugens in haar hoofd, haar kwade begeerten maakten haar kapot. De realiteit, de werkelijkheid in haar lichaam en de wereld om haar heen moest aangepast worden aan haar gevoel en de leugens in haar gedachten.

Dit is de wereld onder de heerschappij van Satan, de vader van de leugen. 

En zo hoorden we ook weer mooie woorden in de politiek. Rutte deelde mee dat zijn besluit gevormd werd in een epifaan moment. Het schoot door zijn hoofd, het voelde goed en daarom stopt hij als premier. Verder zei hij er geen verklaring voor te hebben. 

Het klinkt allemaal mooi in de politiek, ook straks in aanloop naar de verkiezingen. Maar iedereen die buiten Christus politiek bedrijft, zal hoe dan ook gedreven worden door de vader van de leugen, niet door de Heilige Geest. Het leidt tot onheilige seksualiteit, abortus, euthanasie en consumentisme (afgoderij) En niemand anders dan Christus is onze hoop, onze Messias. Alleen Hij kan Nederland veranderen en herstellen! 

En al die grote zonden die voortkomen uit de leugen horen voor Paulus hoort dit bij je vorige leven. Maar nu, ook nu je al genade ontvangen hebt:

Vers 8
Legt ook u dit alles af, namelijk toorn, woede, slechtheid, laster, en schandelijke taal uit uw mond. 9 Lieg niet tegen elkaar…

Nu komt Paulus dichterbij. De grote openlijke zonden zijn weg, maar er broeit nog zoveel in je vlees, je oude mens lijkt aan de buitenkant wel wat opgeknapt, maar je gedachten zijn zo vol bitterheid, zo makkelijk boos, je zegt zo makkelijk slechte dingen over anderen, je liegt nog zo makkelijk.

O, die strijd tussen je oren, je geeft zo snel toe aan die geesten die je influisteren dat je voor jezelf op moet komen, dat je te kort zult komen, dat het allemaal uit de hand zal lopen en je die beloofde heerlijkheid niet zult ontvangen! 

Ik had dat deze week, ik wilde raamstickers plakken, en ik weet niet welke geest het was die me ingefluisterd had dat ik dat wel kon, ik denk een hoogmoedige, maar het ging niet. En zo was alle vrede weg, ik was boos en verbitterd. Waarom moest dat zo ingewikkeld zijn, waarom hielden ze me voor dat het zo makkelijk zou zijn? En zo gaf ik toe aan boosheid en gemopper.

Ik trok dat oude dode lijk weer aan, ik begon zijn stank te verspreiden, vieze boze mopperstank.

Maar ik moet de dingen bedenken die boven zijn (vers 2), met of zonder stickers als Christus’ geur hier wordt verspreid zullen mensen tot leven komen! Ik moet dat oude lijk uittrekken en Christus aandoen! En jij ook! Trek Christus aan!

Bekleed je met Zijn innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld. Verdraag en vergeef, zoals Christus jouw vergeven heeft. Trek liefde aan, als en prachtige band van volmaaktheid en laat de vrede van God in je hart heersen en wees dankbaar!

Al die woorden ruiken veel heerlijker toch? 

Laat klachten niet knagen in je hart, laat die bittere woorden geen wortel schieten, want op een dag zal het stinkende vruchten voortbrengen! Vergeef, niet alleen in je gedachten maar ook in je woorden.

Spreuken 13:5
De rechtvaardige haat een leugenachtig woord, maar de goddeloze brengt zichzelf in een kwade reuk en handelt schandelijk.

Vlucht weg voor de kwade geur van de leugen die leidt tot de zonde. Haat het, haat de leugens die je ertoe overhalen om het oude lijk weer aan te trekken. 

Vers 16
Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart.

Dit is wat we nodig hebben in de geestelijke strijd. Het Woord van Christus, die heerlijke geur, de zaadjes van de Waarheid. Onderwijs en terechtwijzing door dat Woord en door liederen die dat Woord in ons hart planten.

  1. Het Woord van Christus 
  2. Een leven beheerst door het Woord
  3. Een overstroming van aanbidding

1. Het Woord van Christus 

(Laat) het woord van Christus…

Wat is dit Woord van Christus? Het kan het Woord zijn wat Christus gesproken heeft, “van” geeft dan aan dat Hij de eigenaar is. Maar het kan ook het Woord zijn over de Heere Jezus. “van” geeft dan aan dat Hij het onderwerp is van dat Woord.

Paulus zelf in het eerste hoofdstuk van deze brief het antwoord geeft. Steeds weer heeft hij het over het Woord:

Vers 5
Ze hebben gehoord van de hoop die weggelegd is in de hemel, door het Woord van de waarheid, namelijk het Evangelie. 

Vers 23
En ze geloofden, en nu roept Paulus hen op om in het geloof te blijven, vast gefundeerd, geworteld. Ze moeten zich niet af laten brengen van de hoop van het Evangelie.

Vers 25
Dat was de taak van Paulus, Hem verkondigen, het Woord van God vervullen, het geheim bekendmaken: Rijke heerlijkheid voor de heidenen: Christus onder u, de hoop op de heerlijkheid.

 

Vers 4
Dát Woord kwam tot hen, zoals ook in de hele wereld en het draagt vrucht.

Het woord is vruchtbaar geworden, het bleven geen zaadjes, mooie gedachten, maar het werden heerlijke vruchten. Goed werk, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld, verdraagzaamheid en vergeving.

Daarom bid Paulus in vers 9-11 dat ze leven op een manier die waardig is aan Christus, dat ze Hem in alles behagen, in elk goed werk vrucht dragen en groeien in de kennis van God.

Het Woord van Christus: “Christus, de hoop op heerlijkheid” valt in je hart, het Evangelie valt in je hart en zal vruchten dragen!

Dit is het heerlijke Woord tegenover alle leugens om je heen. Christus is hier, Hij is mijn hoop!

Is Hij jouw hoop? 

2. Een leven beheerst door dat Woord

…in rijke mate in u wonen…

Dat Woord, dat heerlijk Evangelie Woord van hoop moet in je wonen. Niet zomaar aanwezig zijn, maar het moet thuis zijn in je hart.

Is het Evangelie van Christus, is Zijn Woord, zo gewoon voor je, als een vage vriend die af en toe over de vloer komt? Of ben je er zo aan gehecht en heb je het zo lief dat je er de hele dag mee samenleeft? 

En woont het in je hart als de Eigenaar van je hart? Beheerst dat Woord je leven, schiet het wortels in je hart en bloeit het op? 

Zo moet het rijk in je wonen, niet matig en oppervlakkig, maar hele leven moet vol zijn van de Evangeliehoop!

Welke woorden gaan er door je hoofd? De woorden van mensen? De woorden van Satan? Leugens?

Klamp je vast aan het hoop die voor je ligt! Drink het Evangelie tot je vol bent. Het heerlijke nieuws van Christus, dat Hij gekomen om voor zondaren, om in jouw plaats de toorn van God te dragen die over de ongehoorzamen komt. Hij stierf voor jou, maar ook leeft Hij voor jou en met Hem gestorven zul je met Hem leven in heerlijkheid (vers 1-3).

Vul je met deze waarheden, laat die rijk in je wonen. En heel Gods Woord, wat het Evangelie basis, wezen en doel geeft. Drink het en weersta in de strijd tegen de leugens. Neem Gods Evangeliewoord en houd je alleen daaraan vast.

Er is hoop op heerlijkheid! Voor dat meisje wat zichzelf kapotgemaakt heeft omdat ze zich een jongen voelt. Er is hoop op heerlijkheid hoe de politiek ook aan leugens aan elkaar hangt en waar Nederland ook naar toe gaat. Er is hoop op heerlijkheid, met of zonder stickers, met of zonder huurhuis van de woningstichting, met of zonder waardering van je ouders, met of zonder gezondheid en voorspoed hier op aarde.

Laat die hoop je beheersen in de strijd tussen je oren, in de strijd om dat oude lijk links te laten liggen en je met de nieuwe mens te bekleden.

Christus komt terug, Hij zal verschijnen, Hij die je leven is, je enige hoop in leven en in sterven! En Hij zal je verheerlijken!

Vers 4
Wanneer Christus geopenbaard zal worden, Die ons leven is, dan zult ook u met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid.

Christus onder u, Christus in u, de hoop op de heerlijkheid.

Jakobus 1:21
Leg daarom af alle vuilheid en elke uitwas van slechtheid en ontvang met zachtmoedigheid het in u geplante Woord, dat uw zielen zalig kan maken.

Het derde punt overdenken we uitgebreider volgende week, maar voor nu nog zeven belangrijke vragen die je mee kunt nemen deze week.

Vragen

  1. Op welke momenten herken je geestelijke strijd?
  2. Welke leugens beheersen je makkelijk?
  3. Hoe ga je die strijd aan?
  4. Op welke momenten en manieren vul jij je met het Woord van Christus? 
  5. Hoe kun je dit Woord meer ruimte geven in je leven?
  6. Wat vind jij moeilijk om aan te trekken (vers 12-15)
  7. Heb je een klacht tegen iemand? Houd je bitterheid vast?

Deze preek is gehouden op 16 juli 2024 in De Levensboom in Ovezande.